Evenimentul Zilei > Actualitate > Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Statele care au intrat în zona roșie
Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Statele care au intrat în zona roșie

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Statele care au intrat în zona roșie

Lista cu statele și teritoriile cu risc ridicat epidemiologic a fost actualizată, din nou, printr-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

CNSU a aprobat, în şedinţa joi, printr-o nouă hotărâre, o nouă listă cu statele și teritoriile cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID. Conform noii hotărâri, în zona roşie au intrat state precum Germania, Elveţia, Polonia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Liechtenstein, Andorra, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Azerbaidjan şi Botswana.

„Se aprobă Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea stabilirii persoanelor care sosesc în România din acestea și cu privire la care se instituie măsura carantinei (…) Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României Partea I și se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora”, se arată în actul normativ adoptat de CNSU.

Totodată, conform ultimelor informații actualizate CNSU a stabilit că în zona galbenă intră mai multe state. Astfel, din zona roşie, în urma scăderii incidenţei, Belarus, Noua Caledonie, Suriname şi Saint Vincent şi Grenadine. Din zona verde, în urma creşterii incidenţei, Finlanda, Laos, Insulele Falkland şi Insulele Turks şi Caicos.

Conform hotărârii CNSU, în zona verde a intrat Saint Lucia.

Prevederile CNSU pentru cei care călătoresc în străinătate

Noua listă actualizată intră în vigoare din data de 14 noiembrie 2021. Conform reglementărilor în vigoare, persoanele care vin din state din zona galbenă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate împotriva COVID-19, au trecut prin boală sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

În cazul în care o persoană vine din zona roşie, fie este vaccinată sau trecută prin boală, fie intră în carantină. Testul de depistare a infecției cu coronavirus nu o mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.