Noua era nucleara

Noua era nucleara

Speriate de criza petrolului, tarile lumii relanseaza  programele nucleare civile.

Iminenta criza mondiala a petrolului - care potrivit Agentiei Internationale a Energiei se va produce peste aproximativ cinci ani - si restrictiile emisiilor cu efect de sera dictate de accelerarea incalzirii globale fac energia nucleara tot mai atractiva pentru tarile dezvoltate ale lumii si nu numai.

In Statele Unite, de exemplu, specialistii spun ca este mult mai usor sa propui construirea unei centrale nu-cleare decat a uneia pe carbune, sustine David Sandalow, expert pe probleme energetice in cadrul grupului de reflectie Brookings Institution, citat de AFP.

Niciun reactor nu a mai fost construit in ultimele trei decenii pe teritoriul Statelor Unite, care in 1979 s-au confruntat cu unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie, petrecut la centrala Three Mile Island. Jumatate din energia electrica din SUA este produsa de centralele pe carbune si doar 20% de cele nucleare. Primele sunt insa poluante, iar emisiile de dioxid de carbon le fac din ce in ce mai nepopulare.

Cererea crescanda de energie a fost acoperita prin intrarea in functiune a centralelor pe gaze naturale. Numai ca preturile au crescut, si consumatorii sunt nemultumiti, toate acestea readucand din nou in discutie utilizarea energiei nucleare. Initiative si proiecte exista, dar, in ciuda simplificarii procedurilor administrative, noile centrale vor fi gata probabil abia peste opt ani.

Un alt mare consumator de energie, China, a anuntat recent ca va construi noi reactoare nucleare, in afara celor 11 care functioneaza momentan. Pana in anul 2020, capacitatea energetica ar urma sa creasca de la 9.000 la 40.000 de megawati, prognozeaza agentia chineza pentru energie atomica.

Situatie delicata  in Orientul Mijlociu

Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, a facut publica luna trecuta intentia tarii sale de a se dota cu reactoare nucleare suplimentare. Desi planurile Egiptului au primit binecuvantarea Washingtonului, ele au trezit suspiciunile Israelului, deranjat si de o initiativa asemanatoare a Arabiei Saudite. Pozitia statului evreu este alimentata de preocuparile internationale in legatura cu programul atomic iranian si de informatiile potrivit carora si Siria ar desfasura activitati nucleare secrete.

In total, sase tari din Golf au anuntat ca vor dezvolta programe nucleare in scopuri civile: Egiptul, Arabia Saudita, Yemenul, Libia, Iordania si Algeria.

EUROPA ATOMICA Noi centrale pe Batranul Continent

Comisia Europeana sustine utilizarea energiei nucleare ca parte a strategiei de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Pozitia Bruxelles-ului a fost bine primita de mari puteri precum Franta si Marea Britanie, dar si de noile state membre.

Reactorul 2 al centralei de la Cernavoda a fost pus in functiune anul acesta, iar lucrarile la reactoarele 3 si 4 urmeaza sa fie finalizate pana in 2015. Pentru constructia acestora au depus oferte sase firme - Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, Arcelor-Mittal Romania si RWE Germania -, procesul de desemnare a companiei castigatoare fiind in plina desfasurare.

Bulgaria asteapta aprobarea UE pentru ridicarea centralei de la Belene, iar parlamentul de la Ankara a adoptat ieri o lege care prevede dotarea Turciei, in premiera, cu reactoare nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News