Traian Basescu a transmis o scrisoare azi catre cele doua Camere ale Parlamentului in care sugereaza legislativului sa nu-l voteze pe Alexandru Sassu in fruntea SRTv, deoarece acesta este un "politician de cariera".

Troc politic intre PNL si PSD

Seful statului constata ca "nu a existat vointa politica" pentru ca postul de presedinte director general al SRTv sa fie atribuit pe criterii de competenta si de neutralitate politica, ajungind  "obiectul unui troc politic intre PNL si PSD".

In mesajul remis azi presei, Basescu se declara nemultumit de procedura de alegere a conducerii SRTV, considerand ca duce la o "politizare periculoasa a institutiei publice de televiziune", in conditiile in care "Alexandru Sassu este secretar executiv pe probleme de marketing politic al PSD"

El aminteste ca inca din 2005 el a refuzat sa desemneze reprezentantul institutiei prezidentiale in vechiul Consiliu de Administratie "pentru a impulsiona schimbarea Legii SRTv si depolitizarea definitiva a acestei institutii".

In opinia presedintelui, "validarea de catre Camerele reunite a rezultatului acestui aranjament ar constitui un semnal negativ la adresa principiului echidistantei in activitatea televiziunii nationale".

"La sase luni de la intrarea in Uniunea Europeana, Romania nu poate accepta pasii inapoi, mai ales in domeniul libertatii presei, pentru a nu reveni la perioada cand reprezentantii unui singur partid controlau televiziunea publica", declara el.

Presedintele mai arata ca a desemnat pentru acest Consiliu de Administratie "un candidat neangajat politic, selectat din mediul academic, pornind de la premisa ca actuala situatie este una de tranzitie".

Depolitizarea TVR, o obligatie

In final, Traian Basescu subliniaza ca prin aceasta scrisoare vrea sa reafirme in fata parlamentarilor si a opiniei publice "convingerea ca depolitizarea televiziunii si a radioului public este obligatorie" si face apel la intelepciunea majoritatii parlamentarilor, care ar intelege "riscurile unui semnal negativ transmis societatii romanesti atunci cand, in astfel de functii, nu sunt promovate persoane competente, care nu fac politica unui partid".

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat in cursul dupa-amiezii ca Birourile Permanente ale Parlamentului se vor reuni maine dimineata pentru a lua o decizie cu privire la scrisoarea presedintelui Traian Basescu.

Cititi si: Omul lui Basescu pentru TVR, singurul respins la Parlament