Moscova a intrat în colimatorul puterii de la Oslo. Norvegia a acuzat Rusia marți, 13 octombrie, că se află în spatele unui atac cibernetic care a vizat Parlamentul său în această vară și care le-a permis autorilor să pătrundă în poșta electronică a unor deputați.

La data de 1 septembrie, Storting, Parlamentul unicameral din Norvegia, a anunțat că, doar cu câteva zile în urmă, fusese ţinţa unui „mare” atac asupra rețelei sale interne, fără a-i specifica originea. Datele „unui număr mic de deputați și angajați” au fost descărcate, a precizat el.

„Pe baza informațiilor pe care le are guvernul, credem că Rusia se află în spatele acestei activități”, a declarat marți ministrul de externe Ine Eriksen Søreide. „Acesta este un episod grav, care afectează cea mai importantă instituție democratică a noastră”, a spus ea într-o declarație, fără a oferi detalii suplimentare.

În raportul anual de evaluare a amenințărilor publicat la începutul lunii februarie, Serviciul Norvegian de Informații Interne (PST) a avertizat împotriva operațiunilor „pe rețeaua informatică”, despre care afirmă că reprezintă „o amenințare persistentă și pe termen lung pentru Norvegia”.

În 2018, Norvegia, ţară membră NATO, a arestat un rus suspectat că a colectat informații despre rețeaua de date a Parlamentului, dar l-a eliberat după aproape o lună din lipsă de dovezi.

Cele două țări, care au o frontieră comună în Arctica, se bucură, în general, de relații bune, dar acestea au fost tensionate după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Traducerea: Rador