Evenimentul Zilei > International > Norvegia acuză Rusia că se află în spatele unui atac cibernetic împotriva Parlamentului său
Norvegia acuză Rusia că se află în spatele unui atac cibernetic împotriva Parlamentului său

Norvegia acuză Rusia că se află în spatele unui atac cibernetic împotriva Parlamentului său

LE MONDE .Cele două țări, care au o frontieră comună în Arctica, se bucură, în general, de relații bune, dar acestea au fost tensionate după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Moscova a intrat în colimatorul puterii de la Oslo. Norvegia a acuzat Rusia marți, 13 octombrie, că se află în spatele unui atac cibernetic care a vizat Parlamentul său în această vară și care le-a permis autorilor să pătrundă în poșta electronică a unor deputați.

La data de 1 septembrie, Storting, Parlamentul unicameral din Norvegia, a anunțat că, doar cu câteva zile în urmă, fusese ţinţa unui „mare” atac asupra rețelei sale interne, fără a-i specifica originea. Datele „unui număr mic de deputați și angajați” au fost descărcate, a precizat el.

„Pe baza informațiilor pe care le are guvernul, credem că Rusia se află în spatele acestei activități”, a declarat marți ministrul de externe Ine Eriksen Søreide. „Acesta este un episod grav, care afectează cea mai importantă instituție democratică a noastră”, a spus ea într-o declarație, fără a oferi detalii suplimentare.

În raportul anual de evaluare a amenințărilor publicat la începutul lunii februarie, Serviciul Norvegian de Informații Interne (PST) a avertizat împotriva operațiunilor „pe rețeaua informatică”, despre care afirmă că reprezintă „o amenințare persistentă și pe termen lung pentru Norvegia”.

În 2018, Norvegia, ţară membră NATO, a arestat un rus suspectat că a colectat informații despre rețeaua de date a Parlamentului, dar l-a eliberat după aproape o lună din lipsă de dovezi.

Cele două țări, care au o frontieră comună în Arctica, se bucură, în general, de relații bune, dar acestea au fost tensionate după anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014.

Traducerea: Rador

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: