Tot mai multi oameni de afaceri isi investesc banii in proiecte rezidentiale, atrasi de randamentele mari si de relaxarea conditiilor de creditare pentru clienti.
Nu mai departe de mijlocul saptamanii trecute, Radu Octavian, bossul de la RTC, anunta ca intentioneaza sa investeasca sase milioane de euro intr-un proiect rezidential la Sibiu. Vestea aproape ca nu mai surprinde: multi dintre oamenii de afaceri romani care se respecta si au ceva lichiditati se orienteaza in ultimul timp spre businessurile cu case.
Randamentele ridicate din sectorul imobiliar, pe fondul scaderii profitabilitatii altor afaceri - asa cum sunt cele cu electronice si electrocasnice, dar nu numai -, ii conving pe afaceristi „sa se arunce” in achizitia de terenuri si constructia de imobile, in cele mai variate zone ale tarii.
Succesul afacerii e garantat: cererea de locuinte este in continua crestere datorita relaxarii conditiilor de creditare stabilite de BNR, masura ce va facilita accesul la obtinerea unui credit si va activa o parte din populatia interesata de achizitionarea unei locuinte. Fara dubiu, plasarea pe un proiect imobiliar a unuia dintre numele Copos, Tiriac, Dragos Cinca, Marius Ghenea sau Radu Octavian va da un plus de atractivitate constructiei.
Sumele pe care oamenii de afaceri le „joaca” in imobiliar nu sunt nesemnificative. Radu Octavian se afla in negocieri avansate pentru vanzarea diviziei furnizoare de produse si servicii de telecom Mobishop pentru aproape 20 de milioane de euro. Banii ar urma sa mearga in mare masura la investitii pe Bursa si in afaceri „mari”, pentru ca „nu mai e loc de start-up in Romania”.
Preturile au luat-o razna
Potrivit ultimului raport al companiei CB Richard Ellis despre piata imobiliara autohtona, investitiile in sectorul rezidential raman cele mai rentabile, cu profituri anuale in medie de 10%. In prezent, in Bucuresti exista 70 de ansambluri rezidentiale care totalizeaza aproximativ 15.000 de unitati locative.
Cat despre pretul apartamentelor din Capitala, acestea le depasesc in unele cazuri pe cele din capitala Ungariei si se apropie de cele din Dubai, potrivit anunturilor mai multor agentii imobiliare din tara si din strainatate.
In prezent, un apartament intr-un complex rezidential nou, situat in apropierea Mallului Vitan, se vinde cu 190.000 de euro, iar unul intr-o zona mult mai aproape de centrul Bucurestiului depaseste 200.000 de euro. Locuintele nu sunt mobilate, iar pentru locurile de parcare viitorul proprietar trebuie sa mai scoata din buzunar alti 15.000 de euro.
Spre comparatie, o locuinta in Budapesta, situata central, cu patru camere, se vinde cu 137.000 de euro si include locul de parcare al masinii. In Dubai, un apartament in luxosul complex rezidential Wind Tower 1 se ridica la 200.000 de euro, la care se adauga dreptul de rezidenta in Emiratele Arabe.
Fler
Tiriac e veteran
Dintre toti oamenii de afaceri de la noi, Ion Tiriac a fost primul care a simtit potentialul pietei imobiliare si a investit banii castigati din celelalte afaceri in acest sector. Strategia fostului tenismen si bancher de a muta miza pe investitii imobiliare a fost una de succes, astfel ca omul de afaceri roman este pe cale sa-si treaca in cont cel de-al doilea miliard de euro. Pe langa proprietatile imobiliare din Romania, Tiriac mai detine proiecte in Monte Carlo si Paris.
Apartamente
In provincie
Proiectul initiat de Radu Octavian, presedintele de la RTC include trei blocuri de apartamente, cu o suprafata totala construibila de 9.000 de metri patrati, adica de 100 de locuinte. Complexul va avea apartamente de 2, 3 si 4 camere, cu suprafete cuprinse intre 60 si 100 metri patrati. Imobilele vor fi construite in zona semicentrala a Sibiului, pe un teren situat la mai putin de un kilometru de centrul istoric. Investitia va revitaliza si activitatea firmei de real-estate din holding.
Strategie
Da PC-ul pe casa
Flamingo International a fost, in ultimele saptamani, cea mai activa companie de la Bursa. Actionarul cel mai important, Dragos Cinca, a vandut in trei tranzactii, pe 30 martie si pe 2 aprilie, un numar important de actiuni, in total 86,6 milioane (peste 11a din capital). O parte din cei aproape 10 milioane de euro castigati din aceasta afacere vor fi investiti in proiectele imobiliare pe care omul de afaceri intentioneaza sa le ridice.
Scepticism
Ghenea analizeaza
Dupa ce si-a scos banii din Flamingo, Marius Ghenea a continuat sa mizeze pe electronice si electrocasnice, in varianta comertului electronic. Nu neglijeaza insa investitiile imobiliare. „Si eu am investit cate ceva in imobiliare, iar in prezent ma uit la alte cateva mici proiecte imobiliare, insa nimic major”, spune omul de afaceri. Potrivit acestuia, acest gen de investitii are acum un grad mai ridicat de risc, pentru ca sunt zone si situatii in care pretul imobiliarelor a ajuns la un punct de „zenit”.
Extindere
Planuri din 2004
Grupul de firme Ana Holding, patronat de George Copos,nu investeste doar in case, ci si in cladiri de birouri si spatii comerciale. 200 de milioane de euro vor fi investiti in extinderea lantului hotelier, iar alte cateva sute intr-un ansamblu rezidential din nordul Capitalei, in birourile Ana Office de langa Piata Presei Libere si intr-un centru de afaceri - Ana Tower - care va lansa pe piata si cea mai inalta cladire din Bucuresti, de 117 metri.