Evenimentul Zilei > Social > Noi studii din SUA: Eficacitatea vaccinului Moderna anti-Covid-19 scade ușor la 90%
Noi studii din SUA: Eficacitatea vaccinului Moderna anti-Covid-19 scade ușor la 90%

Noi studii din SUA: Eficacitatea vaccinului Moderna anti-Covid-19 scade ușor la 90%

Moderna a anunțat că vaccinul anti-Covid este eficient 90% împotriva tuturor formelor bolii, în scădere uşoară, și 95% eficient împotriva bolilor severe.

Vaccinul Moderna este eficient 90% împotriva COVID-19 şi 95% contra formelor severe ale bolii, a anunţat marţi compania americană de biotehnologie în urma unui nou studiu clinic.

Noile date provin dintr-un studiu clinic de fază 3 realizat în rândul a peste 30.000 de persoane din Statele Unite. Eficacitatea împotriva COVID-19 este în uşoară scădere comparativ cu rezultatul de 94,1% raportat în urma unui amplu studiu clinic publicat în decembrie în revista medicală New England Journal of Medicine.

Vaccinul Moderna are eficienţă 95% împotriva formelor severe de Covid-19

În comunicatul de presă al companiei nu a precizat de ce a scăzut eficacitatea, dar un motiv ar putea fi apariția unor noi variante care nu sunt la fel de sensibile la anticorpii produși de vaccin.

Compania de biotehnologie lucrează la două versiuni modificate ale vaccinului său, specifice noilor variante, ale căror rezultate în urma studiilor efectuate pe şoareci – care nu au fost deocamdată evaluate de oameni de ştiinţă – sunt încurajatoare.

„Noile date preclinice referitoare la vaccinurile noastre candidate specifice altor variante (de coronavirus) ne oferă încredere în capacitatea noastră de a anticipa apariţia unor noi variante emergente”, a declarat Stéphane Bancel, şeful Moderna.

Compania a anunţat la 12 aprilie că a furnizat 132 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în întreaga lume, dintre care 117 milioane în Statele Unite. Rămâne să mai livreze încă 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii aprilie, urmate de încă 100 de milioane până la sfârșitul lunii iunie.

Studiul clinic al companiei realizat pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani a fost efectuat pe aproximativ 3.000 de participanţi în SUA. Studiul pentru copiii cu vârste cuprinse între şase luni şi 11 ani continuă să recruteze 6.750 de participanţi în Statele Unite şi China, informează Agerpres.