Evenimentul Zilei > Politica > Noi ajutoare pentru IMM-uri. Un miliard de euro fonduri nerambursabile
Noi ajutoare pentru IMM-uri. Un miliard de euro fonduri nerambursabile

Noi ajutoare pentru IMM-uri. Un miliard de euro fonduri nerambursabile

Ordonanța prin care se vor acorda ajutoare din fonduri europene, în valoare totală de 1 miliard de euro, persoanelor fizice autorizate, microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, a fost publicată, joi, în Monitorul oficial.

Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență pentru deschiderea a trei scheme de finanțare pentru IMM-urile care au fost puternic afectate de criza coronavirusului COVID-19, proiect cuprins în Planul național de investiții și relansare economică, inițiat de Ministerul Fondurilor Europene și administrat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Măsurile adoptate de Guvern  vizează sprijinirea din fonduri europene nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în cuantum de 1 miliard de euro, a întreprinderilor mici și mijlocii, prin acordarea de microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții.

„Prin măsurile adoptate, un miliard de euro intră direct în economie, prin IMM-urile care vor primi o injecție directă de capital de lucru și fonduri pentru extinderea sau realizarea de capacități de producție. Banii trebuie să ajungă la firme până la sfârșitul acestui an”, a declarat ministrul Virgil Popescu despre fondurile care ar urma să ajungă, potrivit estimărilor Ministerului Economiei, la circa 100.000 de afaceri.

Cele trei forme de sprijin din fonduri externe nerambursabile reprezintă:

  • microgranturi pentru microîntreprinderi, acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară;
  • granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri;
  • granturi pentru investiții productive acordate IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus.

Microgranturile, cu o valoare de 2.000 euro, se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară și sunt destinate beneficiarilor:

  1. a) întreprinderilor mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31.12.2019;
  1. b) PFA, ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în Anexa nr 1;
  1. c) PFA/CMI dacă au fost implicte în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19 care nu au beneficiat de stimulentul medicat acordat în baza OUG 43/2020.

Suma forfetară de 2.000 euro se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate în Schema de ajutor de stat. Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate în ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate. Bugetul alocat pentru acordarea de microgranturi este în valoare totală de 100 milioane euro.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE