Noaptea erorilor

Noaptea erorilor

Steaua a câştigat meciul cu Unirea Urziceni şi a revenit în lupta pentru titlu graţie ajutorului substanţial venit din partea arbitrului Ionel Ivan.

Arbitrul Ionel Ivan a fost „remarcatul“ partidei Steaua - Unirea Urziceni, câştigată greu duminică seară de „roş- albaştri“ cu 1-0. „Centralul“ brăilean a contribuit decisiv la succesul care a ajutat echipa lui Lăcătuş să urce pe locul al doilea în clasament, la doar şase puncte în spatele liderului CFR Cluj.

Prestaţia jalnică a lui Ivan vine la doar două săptămâni după ce Alexandru Tudor s-a compromis ajutându-i fără jenă pe stelişti să-i învingă pe rivalii de la CFR. Restul evenimentelor de pe teren n-au prea contat. Steaua a presat tot meciul, a ratat destule ocazii, însă n-a putut străpunge reduta ialomiţenilor decât cu ajutorul „fluieraşului“. Trei penalty-uri şi un gol incorect

Ivan şi-a început „recitalul“ cu o greşeală mare contra gazdelor. În minutul 29, Nicolae Dică a fost „cosit“ în careu de Jakob Burns, dar nu s-a dictat penalty-ul cuvenit. Fostul mare arbitru Ion Crăciunescu a dat verdictul: penalty. În repriza secundă, Ivan s-a transformat în al doisprezecelea jucător al gazdelor. În minutul 53, polonezul Pawel Golanski a jucat volei în propriul careu. Henţul a fost evident pentru toată lumea, nu şi pentru Ivan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tragicomedia pusă în scenă de „Ivan cel groaznic“ a atins punctul maxim în minutul 83. Nicolae Dică l-a încălecat pe portarul Bogdan Stelea pe linia porţii, împiedicându-l astfel pe „Arnold“ să intervină la reluarea cu capul a lui Habib Habibou, care a marcat unicul gol al partidei. „Am fost faultat“, s-a văitat veteranul Stelea.

„Am vrut să-l feresc, dar nu m-am mai putut opri“, s-a apărat Dică. Surprinzător, Ionuţ Lupescu, directorul FRF, a sărit în apărarea „fluieraşului“: „La faza golului nu i se poate imputa nimic!“. Asta n-a fost tot. La una dintre ultimele faze ale meciului, Neşu a comis alt henţ în propriul careu, dar Ivan a închis din nou ochii. „Ce-o fi căutat acest arbitru la un astfel de meci?“, s-a întrebat ieri fostul mare arbitru Ion Crăciunescu.

„Urziceniul a avut două penalty-uri, Steaua - unul, iar la gol a fost fault în atac“, a comentat la rândul său Adrian Porumboiu, şi el un fost mare arbitru. Deşi au creat numeroase scandaluri după ce au fost dezavantajaţi de arbitri, Dan Petrescu şi Mihai Stoica au evitat să critice prestaţia lui Ivan, motivând că nu pot face asta după ce au fost la Steaua! Omul lui Dinamo!

În jurul arbitrului de la meciul Steaua - Urziceni s-au născut mai multe controverse. Iniţial, Ionuţ Lupescu a vrut să-l delege pe Cristi Balaj, dar acesta s-a dat „lovit“ tocmai pentru a nu se compromite. Ivan (27 de ani) ai fost refuzat iniţial de Steaua, fiindcă, în lumea fotbalului, brăileanul este considerat unul dintre „oamenii de casă“ ai rivalilor de la Dinamo.

Până la urmă, Ivan a fost acceptat. „Singurul său stăpân în lumea fotbalului este Laurenţiu Vărgatu, un fost arbitru“, ne-a dezvăluit un om de fotbal. „Banii i-au luat minţile. Aşa sunt arbitrii. Le dai puţin, te ajută puţin. Le dai mult, te ajută mult“, a mai spus un cunoscut al lui Ionel Ivan. Promovat în acest sezon în Liga I, Ivan a arbitrat doar 12 partide pe prima scenă. LIGA I STEAUA - UNIREA URZICENI . .1-0 Marcator: Habibou (83) STEAUA: Zapata 6 - Golanski 5, D. Goian 5, M. Rădoi 6, Neşu 6 - Lovin 4 (84, Pleşan), Ov. Petre 5 - D. Moreno 5 (59, Habibou 7), N. Dică 4, Mendoza 5 - P. Moreno 4 (79, Surdu). Antrenor: Marius Lăcătuş UNIREA: Stelea 5 - L. Balint 5, Galamaz 5, Mehmedovici 5, Bordeanu 5 - Mara 6, R. Gomes 5 (85, B. Stancu), Burns 6 (56, Pădureţu 5), Cr. Constantin 5 - Onofraş 6, Dănălache 5 (69, Bilaşco 5). Antrenor: Dan Petrescu Stadion: „Steaua“; Spectatori: 21.126; Arbitri: I. Ivan 4 - A. Oniţa 5, S. Stoianov 5.