Editura Evenimentul si Capital

Nisa văzută cu alți ochi decît cei de turist

Autor: | | 7 Comentarii | 4979 Vizualizari

Așa cum am mai spus, călătoresc în străinătate nu pentru a mă odihni, ci pentru a munci. M-am întrebat mereu cum dracu pot unii sta cu burta la soare pe o plajă dintr-o stațiune pentru noii îmbogățiți din Est mai mult de o oră fără să întreprindă ceva: Să citească, de exemplu, sau să noteze cum se bălăcesc alții.

În străinătate, mai precis în locurile special alese pentru importanța lor culturală, lucrez de dimineața pînă seara. Pe lîngă blestematele de comentarii la zi de pe cristoiublog.roși de pe Evz.ro, filmez, fotografiez, notez într-un carnețel ce mi se pare mai interesant, și noaptea, la hotel, trec totul într-un caiet. Mai tîrziu sau poate niciodată, din aceste schițe voi realiza reportaje de călătorie.

Ce filmez și ce fotografiez? De regulă amănunte mai aparte, surprinse de ochiul meu de reporter, imagini care refuză încadrarea la banalități de carte poștală. Sub acest semn ofer cititorilor cristoiublog.ro cîteva instantanee surprinse pe parcursul călătoriei la Nisa.

Descartes a rămas celebru și cu acest aforism: Je pense donc je suis (Gîndesc, deci exist). Între noi fie vorba putea la fel de bine să semneze și aforismul de pe un wc din apropierea Orașului vechi: Je pisse donc je suis (Mă piș, deci exist).

Acest indicator face să tresară în orice român ajuns la Nisa mîndria de a vedea numele lui Carol al II-lea în timp ce se plimbă pe Promenade des Anglais. Parcul propriu zis nu merită osteneala de a fi vizitat. Nu se găsește în el nici un semn că ar fi aparținut la un moment dat lui Carol al II-lea.

Afiș mai nou la o casă de la Monoprix. Astfel de îndemnuri la donații pentru Notre Dame am întîlnit peste tot pe Coasta de Azur. Să n-aibă statul francez, posesor al armei nucleare, banii necesari refacerii unui edificiu sacru al istoriei naționale?

Vremea rece, prea rece pentru debutul lunii mai, n-a descurajat pe amatorii de selfie să intre în apă. Numai și numai de dragul pozării.

Catedrala ortodoxă rusă Saint-Nicolas de Nice, cea mai importantă din afara Rusiei. A fost construită pe vremea Țarului Nicolae al II-lea. Pînă nu demult a fost obiect de dispută între Rusia lui Putin și o Asociație a emigranților ruși din Nisa. A cîștigat Rusia lui Putin. E trecută pe toate hărțile și comentată de toate ghidurile. Din ele aflu că după Revoluție, avocații francezi au cerut confiscarea Catedralei în schimbul datoriilor pe care Rusia nu le-a mai achitat după victoria bolșevicilor. Catedrala e pe strada Nicolas II. Și fără să recunoști bulbii stilului rusesc, îți dai seama că e o afacere a Maicii Rusii după taxiurile care-i aduc pînă aici pe vizitatori, după limba rusă pe care o auzi în jur și după cîinii uriași, caucazieni, care răspund la comenzile în rusește date de june ce doar rusoaice pot fi, pentru că francezii preferă cîinii mici, piticănii.

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2


Tag-uri: nisa, nica cristoiuStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI