Nicolas Sarkozy şi David Cameron au ajuns în Libia

Nicolas Sarkozy şi David Cameron au ajuns în Libia

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul britanic, David Cameron, au sosit astăzi în Libia, pentru primele discuţii cu autorităţile interimare de la alungarea de la putere a colonelului Muammar Gaddafi, relatează BBC.

Cei doi oficiali s-au deplasat la un spital din Tripoli unde au fost primiţi cu entuziasm şi unde au vorbit cu răniţii. Ei au parcurs, alături de o mare mulţime, culoarele acestui spital modern, puţin afectat de război. Cei doi lideri au intrat apoi în trei saloane, discutând cu răniţii şi cu medicii.

Liderii celor două ţări care s-au aflat în prim-planul intervenţiei NATO împotriva trupelor colonelului Muammar Gaddafi au sosit separat la puţin timp după ora locală 10.30 pe aeroportul din Tripoli, unde îi aşteptau liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Moustapha Abdeljalil, şi premierul său Mahmoud Jibril. Pe urmele lui Gaddafi Şeful executivului de la Londra a dat asigurări, într-o conferinţă de presă, că Marea Britanie va sprijini noile autorităţi de la Tripoli în eforturile de localizare a lui Muammar Gaddafi şi aducerea sa în faţa justiţiei. La rândul său, Sarkozy a declarat că dedică vizita sa în Libia "tuturor acelora care speră într-o Sirie liberă", potrivit AFP, preluată de Agerpres. "Visez ca tinerii sirieni să aibă aceleaşi şanse ca tinerii libieni şi să poată spune şi ei democraţia ne aparţine", a afirmat Nicolas Sarkozy într-o conferinţă de presă comună cu premierul britanic David Cameron, de asemenea în vizită în Libia.

"Doresc să le dedic" această vizită "tuturor acelora care speră că Siria va fi într-o zi o ţară liberă", a mai spus preşedintele francez. Sarkozy şi Cameron urmează să aibă întâlniri cu şeful Consiliului Naţional de Tranziţie, Mustafa Abdul Jalil, şi alţi lideri ai rebelilor libieni. Cameron şi Sarkozy apoi vor merge, din Tripoli, în fostul cartier general al rebelilor, oraşul Benghazi, unde vor ţine discursuri în Piaţa Libertăţii. Preşedintele francez este însoţit de Henri Bernard Levy, filosoful văzut de mulţi analişti ca fiind cel din spatele deciziei lui Sarkozy de a acţiona militar în Libia. Demersuri la ONU Între timp, Marea Britanie redactează un proiect de rezoluţie pentru Consiliul de Securitate al ONU, prin care Organizaţia să ridice unele dintre sancţiunile impuse Libiei. Stetle Unite au declarat că se simt încurajate de controlul tot mai mare al CNT asupra forţelor de securitate ale colonelului Gaddafi. NATO a declanşat atacuri aeriene, sub mandat ONU, pentru protejarea civililor din Libia. Abdul Jalil a declarat că, în opinia sa, Gaddafi plănuieşte noi atacuri. "Vor fi bătălii dure în Sabha, cu echipamente militare pe care încă nu le avem şi cerem să ne fie furnizate, pentru a putea cuceri aceste locrui", a spus el. Liderul rebelilor a adăugat că Gaddafi se află în posesia tuturor rezervelor de aur şi va pune la punct noi atacuri asupra oraşelor, câmpurilor petroliere şi centralelor electrice. Oficialii CNT spun că apropiaţi ai fostului lider au luat tot aurul şi banii şi au fugit cu ele pe la frontiera de sud, în Niger, săptămâna trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News