Evenimentul Zilei > Actualitate > Nicolae Păsculescu, românul care sărbătoreşte 107 ani de viaţă. Sfatul lui pentru tineri: lăsaţi ţigările şi băutura!
Nicolae Păsculescu, românul care sărbătoreşte 107 ani de viaţă. Sfatul lui pentru tineri: lăsaţi ţigările şi băutura!

Nicolae Păsculescu, românul care sărbătoreşte 107 ani de viaţă. Sfatul lui pentru tineri: lăsaţi ţigările şi băutura!

A prins răscoala de la 1907, iar în Al Doilea Război Mondial era deja tată a doi copii. Vede perfect la vârsta lui: "Nu mi-a plăcut niciodată televizorul, că strică ochii", explică el secretul. Compune catrene dar e desprins de gadgeturile secolului 21. Nu ştie ce e laptopul, telefonul mobil sau căştile audio. E lucid, dar trăieşte într-un alt timp.

La 107 ani, când îţi aduci totul aminte, nu te mai saturi să rememorezi. Aşa trăieşte timişoreanul Nicolae Păsculescu, unul dintre cei mai bătrâni români şi cel mai în vârstă locuitor al urbei de pe Bega.
E văduv de 30 de ani

E senin, ca un sfânt cu o piele fină şi albă. E perfect lucid şi coerent. Mereu cu o bască, subţiată deja de atâta purtare pe cap. Pe care pentru noi, care am venit să îl sărbătorim la la 107-a aniversare, dintr-o politeţe de modă veche, şi-a dat-o jos, ca să o ţină pe genunchi.
Nicolae Păsculescu s-a născut în anul 1905 la Cicir, judeţul Arad. A  prins răscoala din 1907, cele două Războaie Mondiale, virtutea legionară şi apoi comunismul în toată „splendoarea” sa. Are doi copii, septuagenari şi ei, şi, după ce acum 30 de ani a rămas văduv, s-a mutat la Timişoara, la una dintre fete. Nu s-a gândit să îşi refacă viaţa.
I-a cusut Indirei Gandhi, la cererea Partidului

De mic a fost trimis ucenic  la un meşter popular, astfel că a devenit cabanier, cusător de costume populare. În tinereţe, când şi-a deschis afacerea, era vestit pe toată valea Mureşului, de la Lipova la Zam: fireturile de piele cusute pe laibăre nu arătau niciunde mai bine decât făcute la Păsculescu, care a fost, ani în şir, un fel de Gaultier local.
„Oamenii aşa se îmbrăcau atunci, te şi şochează cât de fin erau lucrate, milimetric”, spune Doina Maria Ciavici, fiica bătrânului.
A fost aşa celebru în epoca sa, încât a primit cerere de „sus” să execute o haină pentru Indira Gandhi (aceasta a fost prim-ministrul Indiei timp de patru mandate). „Comanda specială a venit din partea Partidului Comunist. Am lucrat foarte atent haina aceasta, mi-a plăcut  că urma să o poarte o femeie atât de importantă”, îşi aminteşte bărbatul care a împlinit miercuri 107 ani.
Toată viaţa a ignorat televizorul

„Mărgele mărunţele / vrea să ghicească cu ele”, începe un catren centenarul. Îi plac podoabele de la gâtul meu, dar e fascinat de telefonul mobil cu ecran mare. „Acela e ghiocul tău, aşa-i? De acolo afli tot”, mă întreabă. Nicolae Păsculescu nu se uită la televizor. „Strică ochii”, îmi explică. Aşa că a cam pierdut contactul cu tehnologia.
Confirm că ghiocul meu ştie orice pe lumea asta, apoi îi arăt laptopul şi îi spun că este un super-ghioc modern ceva mai mare. E impresionat. La 107 ani, el nu  poartă ochelari şi nu a purtat niciodată. În jur suntem numai ochelarişti, până şi strănepoata adolescentă.
La 107 ani, încă mai mătură frunzele din curte

L-am întrebat pe bătrân cum mai e viaţa la 107 ani. Nicolae Păsculescu nu se plânge de dureri de oase sau de pensia mică. „Toată viaţa am zis aşa: nu există oameni săraci şi bogaţi, ci oameni leneşi şi oameni care muncesc. Munca înnobilează. Munca te face om. Asta le spun eu tinerilor de azi, dacă vor să ajungă departe, să trăiească bine, atunci să muncească şi să uite de băutură şi ţigări”, ne spune centenarul.
Nicolae Păsculescu trăieşte acum în trecut. Nu îşi bate capul cu cine conduce guvernul sau cine iese primar. Se bucură de liniştea grădinii, mătură curtea, priveşte frunzele sau cum se deschid petalele unei flori. Cel mai mult stă pe balcon şi priveşte parcul din faţa casei şi îşi aminteşte. „Am în mintea mea toată viaţa. Mulţumesc lui Dumnezeu că e acolo. Să ne ajute să ne vedem sănătoşi şi la anul”, ne spune bătrânul.
„E detaşat de orice problemă acum. Toată ziua stă pe gânduri şi, într-un fel, se odihneşte după toată viaţa pe care a avut-o”, ne spune şi fiica lui. Până la 90 de ani, în fiecare duminică era prezent în strana bisericii ortodoxe din cartier. Cu pălăria pe cap şi o floare proaspătă la butonieră.

DECANA

O tulceancă are 112 ani

Cel mai vârstnic cetăţean al României este o femeie din Tulcea, care a împlinit 112 ani. În total în ţara noastră traiesc 461 de persoane care au împlinit un secol de viaţă, potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI.
VREA SCHIMBAREA

La 102 ani s-a înscris în PNL

În urmă cu o lună, cea mai bătrână  timişoreancă, Teodora Romanovschi, în vârstă de 102 ani, a decis să facă politică. Ea s-a înscris în PNL şi a primit chiar şi carnetul de membru. Bătrâna a precizat că este pentru prima dată în viaţă când se alătură unui partid politic, ea fiind născută înainte de cel de Al Doilea Război Mondial şi trăind perioada celor 45 de ani de comunism.