Evenimentul Zilei > Actualitate > Nici nemţii nu o duc bine: Şomajul real, mult mai mare decât cel oficial
Nici nemţii nu o duc bine: Şomajul real, mult mai mare decât cel oficial

Nici nemţii nu o duc bine: Şomajul real, mult mai mare decât cel oficial

Concedieri în masă şi anunţuri de insolvenţă - astfel de ştiri negative care se regăsesc în paginile ziarelor germane ridică semne de întrebare privind situaţia bună a economiei germane - relatează Deutsche Welle, preluat de Agerpres.

Falimentul lanţului de drogherii Schlecker, care a însemnat concedierea a 25.000 de de angajaţi e o temă care încă nu a dispărut din presă. Şi veştile rele nu s-au oprit aici. Renumita casă de comenzi Neckermann a anunţat intrarea în insolvenţă, lanţul de magazine Karstadt a informat că va reduce 2.000 de locuri de muncă, iar Deutsche Bank chiar 9.000.

Totuşi, în timp ce presa vorbeşte pe larg despre astfel de concedieri în masă şi falimente, trece cu vederea numeroasele înfiinţări de întreprinderi noi şi ca atare crearea de noi locuri de muncă.

Asociaţia Camerelor germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) urmăreşte cu mare atenţie modificările de pe piaţa muncii. Economistul şef al DIHK, Alexander Schumann, nu consideră că există motive de îngrijorare. Zilnic, explică el, se pierd, în Germania, cam 20.000 de locuri de muncă. În acelaşi timp, însă, tot zilnic, iau naştere, în vremuri normale, peste 20.000 de noi locuri de muncă.

E aceasta realitatea sau asistăm la o cosmetizare a actualei situaţii de pe piaţa de muncă germană? Părerile experţilor sunt împărţite.

Şomajul oficial nu oglindeşte situaţia reală

Dierk Hirschel, economist la sindicatul Verdi susţine că "există mai multe persoane care caută un job, decât oferte pe piaţa muncii. Datele statistice oficiale privind rata şomajului nu oglindesc situaţia rală".

De ce? Pentru că multe persoane nu sunt luate în calcul. De pildă cele aflate la cursuri de recalificare, cele care dispun de aşa-numite mini-joburi sau cele care au locuri de muncă cu orar redus. Mai mulţi oameni decât indică datele oficiale s-ar afla în cutarea unui loc cu normă întreagă.

Aceasta deşi există branşe care duc lipsă de forţă de muncă. De exemplu în domeniul îngrijirii bolnavilor şi bătrânilor. Că e aşa, atrage atenţia Dierk Hirschel, e numai vina noastră. Mai precis a angajatorilor şi a responsabililor politici. În acest domeniu, salariile sunt mult prea mici, iar condiţiile de muncă foarte grele.

Lipsă de angajaţi calificaţi în IT

Şi în domeniul IT se duce lipsă de forţă de muncă bine calificată, deşi în acest caz salariile sunt în general chiar foarte bune. Bernhard Rohleder, director executiv al Uniunii federale de tehnică informaţională şi telecomunicaţii, Bitcom, crede că de vină pentru interesul redus e o imagine greşită care s-a creat în societate. Toţi cred că în acest job se lucrează la nesfârşit, până şi noaptea, dar nu e deloc aşa, explică el. Angajaţii din acest domeniu pot foarte bine face carieră, ducând şi o viaţă normală de familie, mai spune Rohleder. Se urmăreşte, însă, atragerea în număr mai mare a tinerilor şi a femeilor pentru domeniul IT, a adăugat el.

Uniunea Inginerilor Germani, VDI, apreciază că se duce, într-adevăr, lipsă de ingineri în Germania. Karl Brenke de la Institutul german pentru studii economice, DIW, expert în probleme legate de piaţa muncii, estimează că în curând situţia se va schimba simţitor, odată ce a crescut enorm interesul pentru studiile de ingineri la facultăţile germane.

Reprezentantul sindicatului Verdi, Dierk Hirschel, bănuieşte o anumită strategie. Anume că văicărelile care se fac auzite din partea patronatului privind lipsa de forţă calificată de muncă au drept scop angajarea de personal mai ieftin din străinătate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.