New York-ul, din nou în vizorul teroriştilor

New York-ul, din nou în vizorul teroriştilor

Oraşul New York s-a aflat în alertă maximă pentru un eventual atac terorist, al doilea după cel din 11 septembrie 2001.

Patru bărbaţi au fost arestaţi, astăzi după-amiază, fiind acuzaţi că au pus la cale atentate în metropolă şi în zona limitrofă acesteia. Cei patru intenţionau să arunce în aer o sinagogă din Bronx şi să doboare mai multe avioane militare, a declarat un procuror american.

Bărbaţii au fost prinşi în timpul unei tranzacţii cu arme de la agenţi FBI sub acoperire. Ei sunt acum acuzaţi de complot şi de folosirea armentului de distrugere în masă pe teritoriul Statelor Unite, precizează oficialul american.

Cei patru terorişti James Cromitie (cunoscut drept Abdul Rahman), David Williams (alias Daoud sau DL), Onta Williams (alias Hamza) şi Laguerre Payen (cunoscut ca Amin sau Almondo) sunt musulmani, trei dintre ei având cetăţenie americană, al patrulea fiind haitian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suspecţii au fost arestaţi după un filaj care a durat aproximativ un an, au menţionat oficialii.

"Acuzaţii intenţionau să demareze mai multe atacuri teroriste. Îşi selectaseră deja ţintele şi adunau armament pentru a-şi duce planul la bun sfârşit", a spus Lev Dassin, procuror new yorkez.

Ţinte strategice

Potrivit procurorilor americani, cei bărbaţii aveau ca ţintă avioanele de la baza National Guard de pe aeroportul Stewart, aflat la o distanţă de 60 de mile (85 de kilometri) nord faţă de New York. În plus, cei patru terorişti intenţionau să detoneze mai multe maşini, folosind explozibil C-4, în zona tempului Riversdale şi a Centrului Evreiesc Riverdale din Bronx.

În încercarea de a obţine armele necesare pentru îndeplinirea atentatelor, bărbaţii au intrat în contact cu un agent FBI care pretindea că este militant islamic. Acesta le-a furnizat proiectile dezactivate sau deja detonate.

"Le-am dat genţi în care i-am făcut să creadă că se află aproximativ 30 de kilograme de muniţie", a declarat pentru BBC, Joseph Demarest, purtător de cuvânt al FBI.

"Războiul de furie al afganilor"

Potrivit informaţiilor furnizate de un informator al FBI, Cromitie, unul dintre cei patru terorişti, ai cărui părinţi erau din Afganiastan, a declarat, în iunie 2008, că este furios pe Statele Unite din "cauza războiului pe care îl duc împotriva Afganistanului".

Informatorul federal a început să-l întâlnească pe Cromitie în mod regulat, începând cu luna octombrie 2008. Toate aceste întruniri la care participau şi alte patru persoane se desfăşurau într-o casă conspirativă, în care FBI-ul instalase echipament audio-video de supraveghere.

Gruparea şi-a exprimat deschis intenţia de a ataca mai multe ţinte din New York, iar Cromitie a cerut agentului sub acoperire să îi furnizeze echipament militar aer-sol, rachete şi explozibili.

În aprilie 2009, cei patru terorişti s-au pus de acord cu privire la atacarea celor două sinagogi şi au început să ţină zona sub supraveghere, să facă fotografii şi să procure hărţi ale bazei militare, au precizat procurorii.

Într-un dintre discuţiile purtate cu informatorul FBI, Cromitie a spus că atacarea Centrului Evreiesc din New York este "floare la ureche" şi a adăugat că doreşte să se alăture grupării teroriste pakistaneze din Washington, Jaish-e-Mohammed, "pentru a declanşa "jihadul".

Cei patru terorişti au fost arestaţi şi riscă închisoare pe viaţă.