Nevestele discrete de la Kremlin

Nevestele discrete de la Kremlin

Cu cateva zile inaintea aniversarii Revolutiei din octombrie, muzeul de istorie contemporana din Moscova a inaugurat o expozitie inedita ce isi propune sa ilustreze zbuciumata istorie a ultimului secol prin intermediul primelor-doamne pe care Rusia le-a avut in aceasta perioada.

Pantofii pe care ii purtau, felul in care pozau alaturi de sotii lor ori obiectele lor personale dezvaluie surprinzator de multe lucruri despre vremea in care au trait, releva France Presse.

Imparateasa Aleksandra Fedorovna, executata de bolsevici in 1918, este reprezentata prin fotografii, dar si printr-o eleganta rochie din dantela cu umbreluta asortata.

Schimbarea de regim ce a urmat este ilustrata cum nu se poate mai bine de trecerea de la luxul frivol al tarinei la hainele austere si pantofii cu toc jos ce au apartinut femeii ce i-a stat alaturi lui Lenin, Nadejda Krupskaia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Epoca stalinista este mai slab reprezentata. Se remarca o scrisoare trimisa de Stalin, in 1930, consoartei sale, Nadejda Alilueva, care avea sa se sinucida in 1932.

Era Hrusciov: parfum de dezghet O schimbare usoara a situatiei se vede abia din lucrurile ce au apartinut Ninei Hrusciova, sotia celui ce a denuntat abuzurile staliniste. Scunda si rotunjoara, sotia lui Hrusciov era departe de idealul femeii sovietice, fiind pasionata de parfumurile fine occidentale si de pictura impresionista, dupa cum o atesta albumele din colectia ei privata expuse la muzeu.

Dupa scurtul dezghet din perioada Hrusciov, se revine la sobrietate odata cu venirea la putere a lui Leonid Brejnev. Fotografiile din expozitie o surprind pozand stinghera alaturi de sotul ei, la fel de teapan, sub greutatea decoratiilor ce ii atarna pe piept. Imbracata in taioare clasice, de culoare inchisa, Viktoria Brejneva nu zambeste niciodata si nu pare sa se simta in largul ei. „Ea se pricepea la prajituri si dulceturi. Perioada de stagnare avea nevoie de o asemenea prima-doamna”, comenteaza Larisa Vasilieva, autoarea cartii „Nevestele de la Kremlin”.

Vedeta incontestabila a expozitiei este Raisa Gorbaciova, singura prima-doamna din istoria Rusiei care isi insotea barbatul peste tot si stralucea prin educatie si eleganta. Manierele ei alese care au impresionat Occidentul nu au fost insa apreciate de compatriotii sai.

Naina Eltana si Liudmila Putina, care au optat pentru discretie, sunt prezente doar prin cateva fotografii ce le surprind alaturi de sotii lor ori alaturi de orfani, in cadrul unor actiuni caritabile.