Evenimentul Zilei > International > Netanyahu, dispus să înceapă dialogul cu Abbas, la New York
Netanyahu, dispus să înceapă dialogul cu Abbas, la New York

Netanyahu, dispus să înceapă dialogul cu Abbas, la New York

Premierul israelian Banjamin Netanyahu s-a oferit, aseară, să participe la negocieri directe cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, la Adunarea Generală a ONU, relatează BBC.

Mahmoud Abbas a declarat anterior că este dispus să se întâlneascu cu Benjamin Netanyahu, dar este hotărât să ducă până la capăt iniţiativa de a cere recunoaşterea statului palestinian la ONU.
SUA şi Israelul se opun acestui demers şi au existat mai multe acţiuni diplomatice în încercarea de a se evita o criză în acest context. Negocierile de pace între Israel şi palestinieni au fost întrerupte în urmă cu un an.
Discuţii la New York, Ierusalim şi Ramallah
Netanyahu i-a cerut preşedintelui Autorităţii Palestiniene să înceapă negocierile cu Israelul, în loc "să piardă vremea pentru acţiuni unilaterale". Liderul israelian a spus: "Îi cer preşedintelui AP să începem negocieri directe, la New York, care să continue la Ierusalim şi Ramallah". Analiştii spun că gestul său este o încercare de a-l opri pe liderul palestinian să ceară recunoaşterea de către ONU.
Abbas a anunţat că va începe demersurile pentru acreditarea statului palestinian vineri, când va depune o cerere scrisă către secretarul general Ban Ki-moon, după ce acesta se va adresa Adunării Generale.
Procedura la Naţiunile Unite
Dacă va fi aprobată de către Ban, cererea palestinienilor va fi examinată de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate şi are nevoie de 9 dintre voturile acestora, fără niciun veto din partea membrilor permanenţi. SUA a declarat că va folosi dreptul său de veto pentru această iniţiativă, considerând că cele două părţi trebuie să ajungă la un acord la masa negocierilor.
În acest caz, Mahmoud Abbas ar putea cere un vot Adunării Generale a ONU, pentru a primi statutul de observator.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News