Fabrica Nokia de langa Cluj este prima lovitura economica pe care o da Romania unui stat din UE.
Mai multe echipe de jurnalisti germani, de la ZDF, RTL si Deutsche Welle, realizeaza in aceste zile reportaje in oglinda la Bochum (unde s-a inchis o fabrica Nokia) si la Jucu, judetul Cluj (unde se va deschide una noua).
Primarul din Jucu, Dorel Pojar, a dat deja numeroase interviuri in care a aratat ca investitia este extrem de importanta pentru comunitatea locala. Numai din impozitele pe veniturile angajatilor de la Nokia, in bugetul local vor intra peste 100.000 de lei.
„M-au intrebat daca imi para rau ca fabrica din Germania s-a inchis. M-au pus sa repet raspunsul de cinci ori. Le-am spus ca imi pare rau, dar ca, asa cum noi mergem si muncim in Germania, pot veni si ei sa munceasca in Romania”, ne-a declarat primarul Pojar.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Marius Nicoara, a dat si el interviuri peste interviuri. „Erau foarte curiosi sa afle cum am reusit sa aducem investitia Nokia la Cluj. Principalul argument a fost forta de munca foarte bine calificata si universitatile care pregatesc specialisti pe profilul lor. In al doilea rand, au fost facilitatile oferite: o extensie a autostrazii Transilvania care merge la Jucu si apropierea de aeroportul international”, ne-a declarat Nicoara.
Fara bani europeni
Tot ieri, purtatorul de cuvant al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Lia Valendorfean, a tinut sa precizeze ca investitia Nokia de la Jucu nu a fost finantata din bani europeni. Fabrica este amplasata in Parcul Industrial „Tetarom 3”, realizat cu bani de la bugetul de stat si de la Consiliul Judetean Cluj. In Cluj, exista si „Tetarom 1”, realizat cu o investitie PHARE de 3,36 milioane de euro. De aici ar putea veni confuzia, explica Valendorfean.
Investitia Nokia in Romania este de 200 milioane euro. Pana acum, a declarat Viorel Gavrea, presedinte „Tetrarom”, complexul Nokia e ridicat in proportie de 40%. In luna februarie, fabrica va fi inaugurata si va fi produs primul telefon mobil facut in Romania. Saptamana trecuta au fost facut cateva probe.
Analistii inteleg decizia companiei
Lucratorii de la fabrica din Bochum au spus ca s-au obisnuit cu gandul ca fabrica va fi inchisa. „Speranta noastra a murit. Numai un miracol ne mai poate salva”, a declarat, pentru Reuters, Patsiou Dimitva, un lucrator al fabricii. Supararea nemtilor a culminat ieri cu o serie de acuze si amenintari.
Ministrul de finante german Peer Steinbrueck a spus ca Nokia practica un „capitalism nomad”, iar mai multi lideri politici au amenintat ca vor indemna populatia sa renunte la telefoanele Nokia. Pentru Nokia, Germania este cea de-a cincea piata ca marime la nivel mondial. Finlandezii au spus ca fabrica din Bochum nu e competitiva, deoarece costurile de productie sunt de zece ori mai mari decat in Romania.
Unii politicieni germani arata ca, desi a primit subventii de la guvernul german atunci cand a deschis fabrica de la Bochum, Nokia a investit mult mai mult decat a primit. La randul lui, Peter Bofinger, consilier guvernamental pe probleme economice, spune ca este o practica obisnuita in comert sa-ti relochezi activitatea spre regiuni cu forta de munca mai ieftina. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca-i intelege pe conationalii sai, dar nu va renunta la telefonul Nokia.
Nokia nu este prima companie care-si muta sau inchide o fabrica in Germania. Au mai existat in trecut astfel de cazuri: suedezii de la Electrolux si taiwanezii de la Benq Mobile.