Zsolt Nemeth a afirmat că boicotarea de către minoritatea maghiară a referendumului de duminică din România a avut legătură cu recente tendinţe politice din această ţară şi cu “evoluţii sugerând o politică de intimidare”.

Secretarul de stat ungar a dat ca exemple în acest sens probleme legate de cursurile în limba maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş şi o decizie a unui tribunal din România care împiedică restituirea unui colegiu reformat.

“Guvernarea împotriva etnicilor maghiari este posibilă, dar nu rentează. Referendumul de la sfârşitul săptămânii trecute ilustrează acest lucru”, a spus Nemeth.

Zsolt Nemeth s-a referit la rolul pozitiv al preşedintelui României, Traian Băsescu, în dezvoltarea bunelor relaţii bilaterale, adăugând că rămânerea preşedintelui în funcţie după invalidarea referendumului va continua să aibă un impact pozitiv asupra relaţiilor ungaro-române.

Secretarul de stat ungar a mai declarat că Ungaria este deschisă faţă de cooperarea cu România indiferent de componenţa guvernului acesteia.

Totodată, Zsolt Nemeth a apreciat că este de importanţă crucială ca etnicii maghiari să ia parte la alegerile generale din România din această toamnă. Unicul obiectiv posibil pentru minoritatea maghiară este de a-şi întări reprezentarea politică, iar guvernul ungar este gata să o susţină în acest sens, a conchis secretarul de stat ungar.