Nelu "Balamuc", războinicul zăpezii de pe Merţul de 12 tone

Nelu "Balamuc", războinicul zăpezii de pe Merţul de 12 tone

Ion Ciopârtac face balet cu imensul său camion prin parcările din Drumul Taberei. Când zici că, gata, a luat o retrovizoare pe lamă, face ce face şi o ratează la milimetru. Un artist înjurat de toţi!

Cum vine iarna, Ion Ciopârtac, zis nea Nelu Balamuc, dă din coadă ca un căţel la cârnat. La prima zăpadă, sare din vidanjă sau cisternă, direct în Mercedes. Nici vorbă de SLK sau S Classe. "Limuzina" are vreo doişpe tone încărcată. În "portbagaj", cară cinci tone de material antiderapant. Adică un amalgam de nisip şi sare. Schumacher, Alonso sau Vetell nu-i spun nimic lui Ion Ciopârtac. Da’ e convins că niciunu’ din ăştia n-ar putea dansa cu măgăoaia condusă de el, pe aleile înguste din Drumul Taberei, pe zăpadă şi polei, cu lama pusă şi cu grija vârtelniţei din coadă ce împrăştie maglavaisul din sărăriţă: "Hai să mergem! Să vezi aici artă şi precizie! Milimetric, la oglinzi...". "Când vine show-ul, n-ai unde să dai zăpada!" De marţi seara, de când s-a pus ninsoarea în Capitală, lui Ion Ciopârtac i-a sărit somnul. Are 44 de ani şi, din ’98, n-a ratat nicio deszăpezire din Bucureşti. Azi dimineaţă, a luat-o de la şapte: "Io porcu’ l-am tăiat numa’ de Paşti!". Iarna asta l-a tăiat la timp, că zăpada a venit cu două luni întârziere. Se strecoară cu autodistribuitoarea sa de sare în ZONA 3. Adică Aria cuprinsă între Bulevardele Timişoara, Drumul Taberei şi străzile Romancierilor şi Braşov. "Mulţi ne-njură şi mulţi ne-nţeleg! Da’, când vine showul pe neaşteptate, nu mai ai unde să dai zăpada", e important Nelu Balamuc în timp ce patinează printre maşinile înzăpezite de pe străzile din Drumul Taberei. Când zici că tocmai a lăsat un Logan fără oglinda din stânga, opreşte maşina la fix. Meseriaşul are toate categoriile din permisul de conducere. În 26 de ani de şoferie n-a avut niciun "eveniment". Curăţă strada, dar blochează maşinile Ion Ciopârtac merge cu geamul deschis şi cu căldura oprită. Înăuntru, viscolul suflă mai abitir ca afară. Îşi dă căciula pe ceafă. Se dă expert: "Pe o scară de la unu la zece, ninsoarea asta e de nouă. E ca acu’ trei ani!". O femeie îl roagă să bage lama, să-i deszăpezească maşina: "Păi, n-am cum! Io ţi l-am băgat şi acu’ vrei să şi-l iau? Ne înjură că le blocăm maşina. Păi, n-au unde s-o dai!".

Sarcina lui Balamuc e să dea zăpada de pe carosabil. Drumul rămâne curat dar proprietarii maşinilor aruncă omătul înapoi. Se trăieşte într-o simbioză în care toţi se înjură între ei. ARTIST Slalom uriaş. Proba cu obstacole urbane Unii îl înjură că nu dă zăpada la o parte de pe carosabil. Alţii îi zic de toate alea că le blochează maşinile cu nămeţii scoşi din drum. Cum o dă, tot pe locul doi iese. El ştie una şi bună. ce face el nu se încumetă mulţi: "De 14 ani n-am ratat nici înzăpezire. Aici e artă, dom’le!". Ştie că oamenii îl înjură: "Sunt unii care nu înţeleg! Unde să dau zăpada? Vorba lu’ dom’ Băsescu: «Iarna nu-i ca vara!»". Dacă mergi cu el în cabină, pricepi repede de ce se laudă. Să controlezi o namilă de doişpe tone, pe polei, printre maşini parcate pe străduţe înguste e o chestie pentru care-ţi trebuie ceva sânge în instalaţie. Nelu «Balamuc» are destul. CU "LAMA" PRIN BUCUREŞTIUL ÎNZĂPEZIT "Pe străduţe ai două viteze: încet şi foarte încet! Altfel iese nasol!" "Mă joc, spun sincer! Îmi place să mă «dau»… Alţii ne înjură că de ce nu dăm noaptea. Păi, nu ne văd!", explică meseriaşul ajuns de pe RABA şi SAVIEM pe Mercedes. Râde: "Şi vidanja, cu hândel, tot Merţan e!". E roşu la faţă: "Aşa sunt io, mai fâşneţ!". Dă cu spatele, undeva pe o stradelă, pe lângă "Bucla" din Drumul Taberei. În faţă are un copac căzut şi un cablu electric îl blochează. Camionul derapează puternic. Trebuie să ridice lama: "Uite, aşa ne chinuim!". "Tre’ să dăm şi la lopată!" De unde până unde porecla de "Balamuc". Îl umflă râsul: "E din cauza de la gura mare pe care o am! De aici mi se spune «Nelu Balamuc»!". Opreşte maşina şi urcă în "sărăriţa" din spinarea camionului: "Tre’ să mai dăm şi la lopată!". Curăţă vârtelniţa din spatele agregatului. Dă înainte şi înapoi de vreo 20 de ori, în numai trei metri: "În treaba asta, pe alei, ai două viteze: încet şi foarte încet! Pe bulevard îi bagi tare! Cuplezi sateliţii pe axa din spate, puntea de faţă - diferenţialu’ şi ai 4x4!".

LA MUNCA DE JOS. În luptă cu vârtelnița înghețată E leşinat de foame şi mort de oboseală: "După «show»-ul ăsta se merită o porţie dublă de hamsii prăjite şi o baterie de Jidvei Premiat, la trei sferturi!". Se uită pe cer şi se bucură ca un copil: "Hai că s-a liniştit de sus!". Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • EXCLUSIV EVZ: Mărturia unui tânăr blocat pe A1: "Eram prizonier în maşină, la 112 nu răspundea nimeni"
  • ȘOFER ÎN TRAFIC. 7 reguli simple cum să circuli ÎN SIGURANȚĂ pe viscol
  • PRIMELE VICTIME ALE VISCOLULUI: Doi bărbați au murit, iar o femeie e în stare gravă
  • În ce an s-a înregistrat cea mai grea iarnă din Bucureşti şi câţi metri aveau nămeţii GALERIE FOTO
  • BILANȚ: 2.000 de persoane și 800 de mașini sunt blocate. VEZI SITUAȚIA JUDEȚ CU JUDEȚ