Germania şi Spania, echipele care vor lupta în această seară, la Viena, pentru titlul european, au fiecare câte un jucă- tor care poate întoarce un meci în favoarea selecţionatei pe care o reprezintă.

Pasiune trezită de desene animate

SPANIA. „Fernando Torres nu marchează niciodată două goluri la fel“, spune Luis Aragones, selecţionerul Spaniei, despre atacantul de la FC Liverpool, pe care îl consideră unul dintre cei mai importanţi jucători din lumea fotbalului.

Poreclit „El Nino“, Torres a marcat în sezonul trecut 24 de goluri în prima ligă engleză şi a devenit cel mai prolific fotbalist străin din campionatul Angliei, depăşind recordul olandezului Ruud van Nistelrooy. „Când aveam doi ani am început să mă joc cu mingea prin casă. La şase ani, fotbalul a devenit important pentru mine datorită personajelor de desene animate Oliver şi Benji. Era un serial despre nişte prieteni care începuseră să joace fotbal pentru a se distra şi au ajuns profesionişti“, mărturiseşte atacantul spaniol pe site-ul său oficial. Torres povesteşte că una dintre marile lui pasiuni în copilărie era să arunce peste tot diverse obiecte. „Într-o zi am aruncat pe geam un camion de jucărie, care era însă plin cu bani“.

În 2007, când a fost transferat de la Atletico Madrid la FC Liverpool, „cormoranii“ au dat în schimbul lui aproximativ 20 de milioane de lire sterline (circa 25 de milioane de euro), cea mai mare sumă plătită vreodată de gruparea de pe „Anfield Road“ pentru un jucător. Ajuns la Liverpool, ibericul a primit tricoul cu numărul 9, purtat de legendarul Robbie Fowler, ultimul jucător de la Liverpool care a marcat 20 de goluri într-un singur sezon în Premiership înainte ca această performanţă să fie depăşită de Torres.

GERMANIA. Alintat „Schweini“ (n.r. – porcuşorul) de prieteni şi de coechipieri, Bastian Schweinsteiger este un adevărat talisman pentru „panzere“, care n-au pierdut niciun meci în care mijlocaşul de la Bayern München a marcat!

Deşi avea un talent aparte pentru schi, Schweinsteiger a fost nevoit la 14 ani să aleagă între această disciplină şi fotbal. A optat pentru „sportul-rege“, semnând un contract cu echipa de tineret de la Bayern München. Mai târziu, a fost chemat la seniori şi, după două şedinţe de pregătire sub comanda antrenorului Ottmar Hitzfeld, acesta l-a aruncat în războiul din Liga Campionilor. Din postura de rezervă, „Schweini“ a intrat pe teren la meciul din noiembrie 2002, cu RC Lens, şi şi-a convins antrenorul că n-a greşit când l-a ales: a dat pasa decisivă din care Markus Feulner a marcat un gol.

Preferatul cancelarului Angela Merkel

După venirea lui Felix Magath pe banca tehnică a bavarezilor, mijlocaşul s-a întors la echipa de tineret. Nu după mult timp, jucătorul care se ghidează în viaţă după mottoul „Continuă să crezi în tine însuţi“ a revenit printre seniori, devenind apoi titular incontestabil.

La 22 de ani, Schweinsteiger a reuşit un record pentru echipa naţională, jucând 41 de meciuri, performanţă care a fost depăşită apoi de Lukas Podolski (44 de partide la 22 de ani).

Prietenos, punctual şi viclean pe teren – aşa cum îl descrie site-ul oficial al echipei Bayern München, Bastian Schweinsteiger este jucătorul preferat al Angelei Merkel, cancelarul Germaniei. La meciul cu Austria, ultimul din Grupa B, mijlocaşul a fost suspendat din cauza cartonaşului roşu primit în confruntarea cu naţionala Croaţiei şi a urmărit partida din loja oficială, alături de Merkel. „Mi-a spus că nu mai trebuie să fac lucruri nebuneşti şi să joc la fel de bine cum am făcut-o şi înainte. Când doamna cancelar îţi spune să faci ceva, trebuie să te conformezi“, a declarat fotbalistul. Şi Schweinsteiger s-a conformat: a deschis scorul în meciul cu Portugalia, din „sferturi“, şi a marcat golul de 1-1 în partida cu Turcia, din semifinale.

CV

Fernando Jose Torres Sanz

> Data şi locul naşterii: 20 martie 1984, Madrid
> Înălţime / greutate: 1,86 metri / 78 kilograme
> Echipa de club: FC Liverpool (din 2007), 24 de goluri în 33 de meciuri
> Echipa naţională: din 2003, 16 goluri în 53 de meciuri
> Palmares: campion european „under-16“ (2001) şi „under-19“ (2002)

CV

Bastian Schweinsteiger

> Data şi locul naşterii: 1 august 1984, Kolbermoor
> Înălţime / greutate: 1,81 metri / 77 kilograme
> Echipa de club: Bayern München (din 2002), 15 goluri în 153 de meciuri
> Echipa naţională: din 2004, 15 goluri în 55 de meciuri
> Palmares: campion al Germaniei (2003, 2005, 2006, 2008), Cupa Germaniei (2003, 2005, 2006, 2008), bronz la Cupa Confederaţiilor (2005), bronz la Cupa Mondială (2006)

"Fernando Torres – acesta e jucătorul potrivit pentru fotbalul viitorului. Combinaţie perfectă între tehnică, viteză şi eficacitate.",
Gérard Houllier, antrenor francez