Evenimentul Zilei > Actualitate > Legea ANI, adoptată după o zi de gâlceavă în Senat
Legea ANI, adoptată după o zi de gâlceavă în Senat

Legea ANI, adoptată după o zi de gâlceavă în Senat

După ce a trecut de Camera Deputaţilor, Legea ANI a fost aprobată, astăzi, şi de senatori, cu 78 de voturi "pentru" şi o abţinere. Senatul este cameră decizională, iar dacă actul normativ nu va mai fi contestat la Curtea Constituţională, ar urma să fie promulgat de preşedinte.

Demisiile lui Boc şi Predoiu, invocate la Senat
Dezbaterea Legii ANI a încins spiritele în Senat. Mai mulţi senatori au cerut demisia premierului Emil Boc, dar şi pe cea a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoi, prezenţi, astăzi, în sala de plen
Proaspăt demisionar din PDL, senatorul Georgică Severin a spus că va vota cu inima împăcată actul normativ dacă ministrul Justiţiei îşi ia angajamentul că va demisiona în cazul în care CC va întoarce din nou la Parlament această lege ca fiind neconstituţională.
"Legat de Legea ANI, nu intru prea mult în detalii, pentru că nu sunt jurist. Şi pentru că nu sunt jurist şi nu am pregătirea de specialitate, am şi eu nevoie de o garanţie ca să votez cu inima împăcată noua formă a Legii ANI. Dacă domnul ministru al Justiţiei, prezent aici, şi îi mulţumesc, mă simt onorat, ne garantează, luându-şi angajamentul că, dacă această lege va cădea din nou la CC, îşi dă demisia, considerându-se un om de onoare, eu sunt gata să votez această lege", a spus Severin.
"Domnule Boc, vă daţi demisia, dacă ANI va fi din nou neconstituţională?"
La rândul ei, Olguţa Vasilescu, senator PSD, a cerut o alăt garanţie pentru Legea ANI: demisia lui Boc.
"Aş vrea să mă raliez propunerii domnului senator Severin, şi anume să-i adresez aceeaşi întrebare şi domnului prim-ministru Boc: dacă Legea ANI va fi declarată din nou neconstituţională de către CC, îşi va depune sau nu mandatul de prim-ministru, mai ales că este profesor de drept constituţional şi vine în faţa noastră cu o lege punându-ne pe noi în situaţia de a o vota şi de fi declarată pentru a doua oară neconstituţională?", a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Liberalii au anunţat în plen că vor vota Legea ANI, dar, a precizat senatorul Puiu Haşotti, acest vot va fi unul eminamente politic şi bazat pe avertismentul "vocilor ilustre" din România care spun că un vot negativ ar fi împotriva interesului naţional. De altfel, înaintea şedinţei de plen, ar fi avut loc negocieri, dar şi dispute între senatorii PNL şi cei ai PDL.
Negociere PNL-PDL în Senat: Dacă scade TVA, trece şi ANI de plen
Dacă votaţi scăderea TVA-ului, atunci votăm Legea ANI. Aceasta ar fi fost condiţia pe care au ridicat-o liberalii, astăzi, în Senat pentru a vota actul normativ, alături de PDL. După ce PSD a anunţat că nu va vota legea în plen, democrat-liberalii aveau nevoie de fiecare vot pentru ca Legea ANI să fie adoptată.
Ordinea de zi a şedinţei extraordinare a plenului Senatului de astăzi prevedea ca OUG 58, prin care se majorează TVA la 24%, şi OUG 63, privind modificarea Legii finanţelor publice locale, să fie dezbătute după votul la Legea ANI.
Astăzi dimineaţă însă, Biroul Permanent al Senatului a acceptat, prin vot, propunerea formulată de liberali, de inversare a punctelor de pe ordinea de zi a plenului. Liberalii au un avantaj în negocierea cu democrat-liberalii. Astfel, dacă cele două ordonanţe nu vor trece de plen, aşa cum cere PNL, acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Legea ANI, susţinută de PDL.
PNL acuză PDL de boicot asupra scăderii TVA 
Senatorii celor două partide au avut o dispută şi în BP legată şi de ordonanţa de urgenţă privitoare la TVA. Liberalii i-au acuzat pe senatorii PDL că nu au semnant raportul Comisiei de buget pe acest act normativ, astfel că documentul nu putea intra în dezbaterea plenului de astăzi. Sub ameninţarea liberalilor că nu vor vota nici ei Legea ANI, senatorii PDL au semnat raportul, arată surse liberale citate de Mediafax.
Până la vot însă, senatorii nu s-au înţeles în privinţa ordinii de zi. Democrat-liberalii au cerut revenirea la planul iniţial, adică dezbaterea şi votul pe Legea ANI şi apoi pe celelalte acte normative, inlusiv a ordonanţelor propuse de liberali. Pentru a evita un blocaj al plenului, senatorii PNL au solicitat o pauză de consultări, în urma căreia a rezultat un armistiţiu: dezbaterea tuturor celor şase puncte de pe ordinea de zi, după care va urma votul