„Nebunul” Crin l-a făcut mat pe Călin

„Nebunul” Crin l-a făcut mat pe Călin

Crin Antonescu este de ieri noul preşedinte al PNL, devansându-l pe Călin Popescu-Tăriceanu cu 327 de voturi în cursa pentru şefia liberalilor.

873 dintre delegaţii la congresul PNL au votat pentru schimbare, în vreme ce 546 s-au exprimat pentru continuitatea la vârful partidului. De altfel, Crin Antonescu a luat startul ca favorit în ziua congresului. Acest lucru a fost demonstrat de felul în care sala a reacţionat la discursurile celor doi candidaţi.

Deşi au avut teme asemănătoare, Antonescu, care a vorbit liber, a fost aplaudat frenetic de liberalii prezenţi, care ulterior au urmărit cu apatie discursul citit de pe foaie de Tăriceanu. Din speech-uri n-au lipsit atacurile la Traian Băsescu, pe care ambii lideri ai liberalilor ar fi vrut să-l înfrunte la alegerile prezidenţiale. URMĂRIŢI MODUL DE DESFĂŞURARE AL ALEGERILOR DE LA PNL Băsescu, „codoaşa” politicii româneşti

Crin Antonescu a spus că vrea şi poate să fie un preşedinte care să stea în mijlocul partidului, nu la vârf, şi care să se dueleze cu adversarii politici. „Preşedintele PNL nu trebuie să fie sus, ci în faţă, trebuie să fie primul care dă piept cu societatea, care dă piept cu adversarii politici, care poate sta în picioare, drept şi puternic în faţa a ceea ce înseamnă luptă politcă”, a afirmat Antonescu. El a invocat faptul că, timp de 20 de ani, de când este în partid nu a trădat niciodată PNL şi nu şi-a schimbat niciodată principiile. „Nu am făcut niciun târg cu nimeni, dacă voi deveni preşedinte, îmi va fi greu, dar vă promit că nici dumneavoastră nu vă va fi uşor, pentru că e o înţelegere între oameni care cred că se poate mai mult”, a spus Antonescu.

Dacă recent le cerea liberalilor să-i dea şansa să fie „nebunul” care-l învinge pe Băsescu , în discursul de ieri Antonescu nu a făcut economie de caracterizări plastice ale potenţialului său contracandidat la alegerile prezidenţiale.

„De fapt, în faţa noastră avem ca adversar un morman de deziluzie a românilor pe care stă cocoţat din ce în ce mai bătrân, mai obosit şi mai mincinos Traian Băsescu. Patru ani a denunţat ceea ce Domnia Sa a denumit pe bună dreptate atunci sistemul ticăloşit, azi îl conduce, e la intrarea în bordelul politicii româneşti ca o codoaşă bătrână.” Mircea Geoană a fost şi el portretizat drept „un produs clasic al laboratoarelor” , „domn curăţel, care nu are niciun fel de convingeri”.

Tăriceanu l-a atacat şi el pe preşedinte

Tăriceanu le-a solicitat delegaţilor sprijin pentru a readuce partidul la putere, prin preluarea conducerii la Palatul Cotroceni. „Vă cer încrederea şi votul pentru a mă lupta cu Traian Băsescu”, a afirmat Tăriceanu, amintind de ultimii patru ani în care „s-a opus” înclinaţiilor „dictatoriale” ale acestuia. Discursul său s-a axat pe realizările guvernului pe care l-a condus, afirmând că „nu vor putea ăştia de la guvernare să zugrăvească cât am construit noi”.

„Suma inteligenţei de la Palatul Victoria a rămas aceeaşi, dar numărul miniştrilor a crescut”, a ţinut fostul premier să facă o comparaţie. Şi Tăriceanu a ţinut să se refere, critic, la Traian Băsescu menţionând că „preşedintele marinar a căzut în genunchi în faţa FMI şi i-a predat cheile economiei”. Totul s-ar fi terminat bine pentru Tăriceanu, dar la final a fost fluierat de unul dintre delegaţi.

Dacă ieri şi-au ales preşedintele, liberalii se reunesc astăzi pentru a decide cine va ocupa celelalte posturi din conducerea partidului.

SENIORI. Câmpeanu, Quintus şi Zamfirescu au venit să simtă schimbarea Foto: Vlad Stănescu
"Nu am făcut niciun târg cu nimeni. Dacă voi deveni preşedinte, îmi va fi greu.", Crin Antonescu, candidat

DECLARAŢII

Învingătorul

"Vin în partid cu toate gândurile bune. Vă chem să îndreptăm primul nostru gând către aceia care cred că în România nu mai au nicio şansă. Să le spunem împreună că nu sunt singuri şi mai au o şansă. Să le spunem că , dacă eu, un om simplu, un om normal, am muncit în acest partid timp de 20 de ani, fără conspiraţii şi fără aranjamente , şi am putut ajunge preşedintele celui mai mare partid din România, atunci fiecare român are o şansă", a spus Antonescu în discursul care a survenit învestirii.

"Îi mulţumesc colegului meu Călin Popescu Tăriceanu şi sper să învăţ de la domnia sa puterea de a înţelege diversitatea", a continuat Crin Antonescu. Acesta speră ca numirea sa în fruntea partidului să reprezinte o nouă istorie atât pentru PNL, cât şi pentru întreaga ţară.

Învinsul

"Domnule preşedinte al PNL, dragă Crin, vreau să te felicit pentru succesul din această seară. Te felicit, dar nu te invidiez, pentru că ai să vezi cât e de greu să fii preşedintele Partidului Naţional Liberal", a spus fostul preşedinte Călin Popescu-Tăriceanu.

"Sper să reuşim să dăm României primul preşedinte liberal", a adăugat Tăriceanu, anunţând astfel, indirect, candidatul PNL pentru alegerile prezidenţiale din acest an. PÂNĂ-N ULTIMUL MOMENT

Călin a încercat să se infiltreze în tabăra lui Crin

Reuniunile liberale dedicate negocierilor pentru congres, desfăşurate în ultimele săptămâni în diferite locuri din Capitală, au continuat şi în noaptea care a precedat congresul. Momentul culminant s-a produs la unul dintre hotelurile din Capitală, unde susţinătorii lui Crin Antonescu şi-au convocat adepţii pentru discuţii neoficiale.

Ei s-au strâns la restaurantul hotelului aşteptându-l pe Crin Antonescu, care participa la o emisiune televizată. La un moment dat, la reuniune şi-a făcut apariţia Călin Popescu-Tăriceanu, flancat de vicepreşedintele Puiu Haşotti. Tăriceanu a fost întâmpinat cu politeţe, dar cu răceală, iar susţinerile sale potrivit cărora liberalii nu trebuie să schimbe actuala conducere nu s-au bucurat de succes.

La un moment dat, a venit şi Crin Antonescu, pe care cei prezenţi l-au aplaudat, spre neplăcerea lui Tăriceanu. Dacă în seara respectivă fractura s-a manifestat prin aplauze, a doua zi, la congres, lucrurile au fost mult mai tensionate. Primarul oraşului Giurgiu, Lucian Iliescu, adept al lui Tăriceanu, l-ar fi lovit peste faţă, potrivit unor relatări din partid, pe colegul său de filială, senatorul Cezar Măgureanu, susţinător al lui Antonescu.

Ulterior, Măgureanu a afirmat că ar fi fost vorba despre o îmbrânceală, în timp ce Iliescu a susţinut că doar şi-a apucat adversarul de mână. Dintre candidaţii pentru posturile de vicepreşedinte, cel mai activ a fost Relu Fenechiu. El şi-a pus afişe în holul din faţa congresului şi lângă acestea un birou, unde fete îmbrăcate în galben au împărţit fluturaşi cu „Fenechiu vice pre şedinte al PNL” şi cafele gratis.

PAUZĂ. Între discursuri şi vot, PNL-iştii şi-au făcut timp şi pentru o masă la cantina partidului Foto: Vlad Stănescu

PREZENŢĂ Patriciu, salutat „fără sfială”

Dinu Patriciu a venit să urmărească la faţa locului confruntarea dintre Antonescu şi Tăriceanu. A refuzat să dea însă de claraţii. A stat mai mult pe holuri, a fumat şi s-a fotografiat cu delegaţii liberali. Antonescu l-a inclus însă în discursul său de dinaintea votului, salutându-l „fără sfială” şi acuzându-i pe unii dintre colegi că sunt ipocriţi, pentru că se fac că nu-l cunosc.

„Sunt în sala aceasta doi oameni. Unul e simplu delegat, altul a reuşit să fie invitat, şi mulţi dintre noi se fac că nu-i cunosc. Unul a fost cea mai puternică, cea mai clară şi cea mai hotărâtă voce a liberalismului la începutul anilor ‚90. Îl salut şi îi mulţumesc pentru asta fără niciun fel de sfială. Este Dinu Patriciu. Să terminăm cu ipocriziile, să terminăm a ne face că nu-i cunoaştem, sunt colegii noştri, au muncit alături de noi, şi eu, unul, mă mândresc că sunt coleg cu ei”, a clamat Antonescu.

DISCRET. Dinu Patriciu a preferat discuţiile cu liberalii în locul declaraţiilor de presă Foto: Vlad Stănescu

Ne puteți urmări și pe Google News