In timp ce romanii plecati la munca in strainatate spun ca nu s-ar intoarce in tara la chemarea guvernantilor, executivul nu se grabeste sa constituie grupul de lucru pentru aducerea "stranierilor".
Pana cand guvernantii vor pune la punct o strategie pentru a gasi forta de munca necesara in domenii precum constructiile, confectiile, ingineria, asistenta medicala, Slovacia anunta ca are nevoie de ciobani romani.
Doua firme din Slovacia au depus oferte de angajare pe portalul de recrutare on-line EURES pentru ciobani din Romania, conditia pentru incadrare fiind cunoasterea limbii slovace. Ciobanii s-ar putea angaja pe o perioada de un an, timp in care ar primi un salariu lunar de 398 de euro, cazare si masa.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, in sedinta de guvern de saptamana trecuta, ca vrea sa faca o strategie la nivel national pentru aducerea acasa a muncitorilor romani din strainatate. Decizia a ramas la nivel de anunt, dupa cum a precizat ieri ministrul muncii, Gheorghe Barbu.
„Suntem intr-o faza de inceput. Asteptam de la Secretariatul General al Guvernului sa transmita solicitarea fiecarui minister implicat. Eu cred ca nu suntem intr-o cursa contra cronometru”, a declarat Barbu.
Taranii sau basarabenii?
Chiar daca experienta altor state, vechi membre ale Uniunii Europene, arata ca forta de munca autohtona este inlocuita treptat cu lucratori din alte state, Gheorghe Barbu crede ca, in Romania, nu se va intampla asa.
„In Spania sunt in jur de patru milioane de cetateni straini care lucreaza in acest moment acolo, dar noi avem foarte multi romani care sunt ocupati in agricultura de subzistenta si care pot fi recalificati”, este de parere Gheorghe Barbu. Pe de alta parte, ministrul spune ca este adeptul aducerii de forta de munca din tara vecina, Republica Moldova.
Opinia "stranierilor”
„Ce sa caute chinezii la voi?”
> Mario: „Eu sunt in strainatate, am firma mea. Aici o firma se face in timp ce completezi formularele, fizic sau pe internet. La noi trebuie sa dai spaga mare, sa ai prioritate, sa ti-o deschizi repede. Ma intreb: nu ar fi mai bine putina democratie si mai mult pus mana la treaba?”
> Josephine: „Nu numai de remuneratie e vorba, desi e important sa-ti fie platita munca. Pe langa plata mai sunt si conditiile de munca, dreptul la concediu de odihna, ceea ce patronii nu prea agreeaza. Functionarul public sa nu zbiere la bietul om care-i cere o informatie, curentul electric, telefonul, incalzirea sa le poti plati lejer din castig.”
> Nicusor: „In primul rand, guvernul ar trebui sa se gandeasca sa-i pastreze in tara pe cei care mai sunt, apoi sa-i atraga pe cei deja plecati. Cum se poate face asta? Numai prin eliminarea mafiei comuniste si a coruptiei.”
> Kalas: „Din ce tara europeana spera ministrii sa se mai recupereze muncitorii necalificati, cand traiul din Romania are nivelul cel mai scazut din Europa? Ce sa caute chinezii la voi? Vorba romaneasca: „Cum iti asterni, asa dormi!”. Ati distrus sistematic invatamantul profesional in favoarea scolilor superioare, ati siluit copiii cu ore particulare si cu spaga sa mearga toti la gimnaziu si facultate, ati incurajat sistematic romanii sa mearga la lucru in strainatate”.