ANALIZĂ. 20 din 29 de ţări NATO au cheltuit mai puţin pentru APĂRARE
- Andrei Vi şan
- 18 ianuarie 2018, 11:30
Cheltuielile militare ale Statelor Unite revin pe creştere, în 2016, SUA şi-au majorat cheltuielile de apărare cu 1,7% până la 611 miliarde de dolari, semnalând sfârsitul unui trend descrescator al cheltuielilor militare. Viitoare creşteri sunt de aşteptat în urmatorii cinci ani sub noua Administraţie a SUA, se arată într-o analiză a PwC.
Factorii macroeconomici şi geostrategici, inclusiv schimbarea polilor de putere dinspre vest către est, schimbările demografice şi resursele limitate sunt elemente care vor reconfigura profund trendurile cheltuielilor militare. Este cazul în zone mai puţin dezvoltate ale lumii unde mega-tendintele vor aduce instabilitate şi vor pune o presiune suplimentară, internă şi externă, provocărilor de apărare şi securitate, se mai spune în analiza PwC, care arată că rata anuală de creştere a cheltuielilor pentru apărare va creşte cel mai probabil în perioada 2017-2021 în 58 dintre cele 71 de naţiuni analizate, pe măsură ce statele trebuie să facă faţă unui mediu global de securitate tot mai complex.
Alte constatări ale PwC:
Problemele economice si scaderea pretului petrolului pun presiune pe bugetele de aparare. Prabusirea pietelor petroliere din 2014 a atras o contractare a cheltuielilor de aparare in tarile dependente direct de pretul petrolului. Daca nu se intrevede o crestere a pretului barilului de petrol in urmatorii ani, tari dependente de petrol, cum ar fi Arabia Saudita, vor avea dificultati in a mentine nivelul actual al cheltuielilor cu apararea.
Tensiunile geopolitice alimenteaza suplimentar comertul mondial cu armament. Pentru a satisface nevoia globala de arme, este foarte posibil ca tari precum China sau India sa conteste suprematia duopolului SUA si Rusia, care, impreuna, au furnizat 56% din totalul armamentului exportat in perioada 2012-2016.
Tarile NATO si-au asumat tinta de 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare, dar fac eforturi mari pentru a atinge acest nivel. In 2016, numai 4 din 29 membri NATO, sau 14%, au atins tinta de 2% din PIB pentru cheltuieli ale armatei. 20 din 29 de tari NATO au cheltuit mai putin in valori absolute in 2016 comparativ cu 2014.
Cheltuielile militare ale Statelor Unite revin pe crestere. In 2016, SUA si-au majorat cheltuielile de aparare cu 1,7% pana la 611 miliarde de dolari, semnaland sfarsitul unui trend descrescator al cheltuielilor militare.