La Marijampole, de la ora 21.00 (în direct la TVR 1), contra Lituaniei, noua reprezentativă tricoloră, mult schimbată faţă de „era Piţurcă”, cu fotbalişti tineri, dar şi cu veterani, încearcă să repare din mers imaginea deplorabilă lăsată în actuala campanie de calificare la Mondialele din 2010. Prima reprezentativă trebuie să confirme azi că a fost resuscitată moral, după o perioadă de traume.


Lituania este echipa care în tur, la Cluj, a administrat cea mai ruşinoasă înfrângere din istoria naţionalei române. A fost un 0-3 sec, care nu l-a împins pe Victor Piţurcă spre demisia de onoare ce se impunea. La fel ca şi tricolorii, adversarii nu mai păstrează decât şanse teoretice de calificare în Africa de Sud.

Prezenţa lui Răzvan Lucescu pe banca tricolorilor este salutată de suporterii simpli, dar şi de vedetele care urmăresc ceea ce se întâmplă la echipa naţională. Lucescu junior a adus o rază de optimism pe care azi tricolorii trebuie să urce şi să atace următoarele preliminarii. Pentru că, din păcate, actuala campanie a fost deja compromisă.

PĂRERI

Gyuri Pascu: „E o tâmpenie să crezi că Mircea Lucescu va face echipa”

De pe margine, situaţia de la naţională se vede în culori vesele, odată cu venirea lui Răzvan Lucescu. Dan Bittman, solistul trupei Holograf, e unul dintre microbiştii împătimiţi. „Am încredere în Răzvan. E tânăr, are o vârstă apropiată de a jucătorilor şi se va înţelege bine cu ei. Nu mai e vremea lui «să trăiţi» şi a lui «aoleu » la naţională. Răzvan Lucescu se va împrieteni cu fotbaliştii, iar un prieten te ajută altfel. Felicitări federaţiei, fiindcă a dat lovitura! A luat doi antrenori cu bani de unul! Mircea Lucescu îl va ajuta cu sfaturi pe Răzvan”, consideră Bittman.

Starul rock le reproşează actualilor jucători că nu pun suficient suflet. „E timpul pentru cei din gaşca nouă să se impună. Nu-i înţeleg pe unii care joacă fără vlagă. Eu aş mânca pământul, dacă aş fi în locul lor”.

„Răzvan e elegant”


Ioan Gyuri Pascu
ar fi vrut să-l vadă în naţională pe Max Nicu: „Am văzut pase luminoase date de Nicu cu Austria”. Actorul crede că Lucescu junior se va impune la naţională, dar că vor mai fi acte de indisciplină. „Şi pe vremea lui Iordănescu jucătorii făceau fiţe. Şi cu Ienei, unii găureau macaroana! Vor mai fi găşti. Ce să le faci? Ăsta e nivelul de cunoştinţe ale unora. Au bani, nu stau la coadă la cartofi, ca noi… La naţională ar trebui să joci cu inima. Nu prea am văzut asta în ultimul timp. Răzvan Lucescu e elegant şi pe exterior, şi pe interior. Poate că jucătorilor le va fi ruşine de el. E o tâmpenie să crezi că Mircea Lucescu îi va face echipa lui Răzvan. Mie nu-mi place stilul echipelor antrenate de Mircea Lucescu. Eu l-aş fi pus la naţională pe Hagi”, a încheiat Gyuri, care l-a caracterizat pe Piţurcă drept „orgolios şi încăpăţânat”.

"Vinovată de ratarea calificării este şi presa, care a scormonit mereu rahatul! La TV apar numai Becali, Borcea şi Dragomir. Eu mă pricep mai bine decât ei la fotbal!"Ioan Gyuri Pascu, actor

REŢINERE

„Il Luce” va vedea meciul doar la televizor

Mircea Lucescu nu va merge la Marijampole, pentru a asista la debutul lui Răzvan pe banca echipei naţionale, deşi îi promisese fiului său, după finala Cupei UEFA, de la Istanbul, că-l va susţine din tribune. „Aş fi vrut să mă duc în Lituania, dar m-am răzgândit. Nu vreau să se interpreteze, să se spună iarăşi că îi fac eu echipa lui Răzvan, că e băiatul lui tata… Au fost atâtea comentarii răutăcioase la adresa lui în ultimul timp şi de aceea n-o să merg în Lituania. O să mă uit la meci la televizor”, a motivat „Il Luce”, aflat în aceste zile în ţară.

COMPARAŢIE

Românii costă de 5 ori mai mult

Conform site-ului „transfermarkt. de”, specializat în cotaţiile fotbaliştilor, echipa României are o valoare mult mai mare decât gazdele de astăzi. Lituanienii au în lot 22 de jucători cu cote foarte scăzute. Cel mai bine stă mijlocaşul Semberas, apreciat la 2,8 milioane de euro, incomparabil mai puţin decât Chivu, cel care, în lipsa lui Mutu, e liderul de piaţă al tricolorilor, cu 23 de milioane de euro.

Lituanienii – 9,25 milioane de euro, românii – 52,3 milioane

Destui dintre componenţii lotului lituanian nu reuşesc să „sară” de un milion de euro. Doi dintre cei 22 de fotbalişti ai lui Couceiro n-au în acest moment echipă de club, iar alţi doi sunt într-atât de puţin cunoscuţi încât germanii nu au reuşit să obţină o evaluare a cotei lor. Însumată, valoarea celor 11 fotbalişti pe care se preconizează că-i va trimite Couceiro în teren azi se ridică la 9,25 milioane de euro. Cu mult mai puţin decât cei 11 posibili titulari ai lui Răzvan Lucescu, evaluaţi împreună la 52,3 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că valoarea echipei tricolore este, pe piaţa transferurilor, de 5,6 ori mai mare decât cea a balticilor. Nici la valoarea totală a celor două loturi, lucrurile nu se schimbă. Cei 22 de fotbalişti baltici valorează împreună 16,7 milioane de euro, în timp ce românii sunt cotaţi la 70,875 milioane.

Măcar din această perspectivă, este evident că, în ciuda locurilor ocupate de România şi Lituania în clasament şi a rezultatului din tur, de la Cluj, pe umerii lui Lucescu junior apasă o presiune. Suporterii aşteaptă ca această evidentă discrepanţă între cele două forţe să se regăsească pe teren, iar un eventual deznodământ nefavorabil va pune punct brutal lunii de miere a lui Răzvan cu microbiştii. (Matei Udrea)

GRUPA 7

Astăzi

Lituania – România
Serbia – Austria
Franţa şi Feroe stau.

Clasament

Următoarele meciuri: Feroe – Serbia (10 iunie), Feroe – Franţa (10 august), Austria – Feroe şi Franţa – România (ambele pe 5 septembrie)