Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a pus la dispoziţia presei documentul trimis de Năstase lui Klaus-Heiner Lehne, preşedintele Comisiei. În acesta, fostul premier al României reclamă "utilizarea" Mecanismului de Cooperare şi Verificare în scopuri politice înaintea anului electoral 2012". 
În introducere, Năstase se laudă că legile garantând reforma Justiei în conformitate cu normele UE au fost adoptate în mandatul său de prim-ministru şi că tot atunci a fost creat şi PNA (actualul DNA).
Acesta se plânge de dosarele penale care i s-au deschis cu începere din 2006, deşi omite să menţioneze nenumăratele tergiversări, amânări şi contestări la Curtea Constituţională – cu efecte în modificarea legislaţiei anticorupţie – care i-au silit pe procurori să refacă de mai multe ori urmărirea penală în conformitate cu noile proceduri.
Fostul premier mai spune că mesajul transmis public este că aceste dosare trebuie finalizate în decembrie prin condamnări penale "pentru a demonstra UE că România este capabilă să rezolve corespunzător cazurile de mare corupţie". El subliniază că într-unul dintre procese au fost chemaţi mai mulţi martori decât la procesul de la Nurenberg şi se întreabă dacă "nu cumva este posibil să existe o nevoie europeană de a obţine condamnări penale în toate aceste dosare în mai puţin de o lună, aşa încât să reprezinte "o poveste de succes" pentru implementarea MCV, care ar putea fi exportată în alte state europene".
Trecând sub tăcere celelalte dosare, "Mătuşa Tamara" şi "Trofeul calităţii", Năstase se concentrează doar pe cel privind afişele electorale din campania din 2004. Năstase spune că procurorii îi impută un prejudiciu de 174.000 de euro, dar că o expertiză independentă în acest dosar arată că prejudiciul a fost de numai 3.700 de euro. Ceea ce, îi scrie Năstase lui Lehne, cu greu poate fi considerată mare corupţie. 
Bodu îi cere explicaţii lui Victor Ponta
Sebastian Bodu i-a trimis scrisoarea lui Năstase preşedintelui PSD Victor Ponta, subiniind o serie de inadvertenţe în aceasta şi cerându-i lui Ponta să precizeze dacă împărtăşeşte viziunea fostului premier, conform căruia 3.700 de euro nu înseamnă mare corupţie.
Până la acest moment, Adrian Năstase nu a putut fi contactat pentru precizări suplimentare în legătură cu demersul său.