Naomi: "Înainte de toate, sunt o artistă"

Naomi: "Înainte de toate, sunt o artistă"

Deşi nu a câştigat nimic, transsexualul Naomi şi-a împlinit visul de a cânta la Mamaia.

Pe scena Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia din acest an şi-au dat întâlnire contrastele, în pofida reputaţiei evenimentului de a fi cât se poate de... cuminte. Punctul culminant nu a fost Gala finală de ieri, ci seara de vineri, când pe scenă a urcat Florin Moldovan, mult mai cunoscut drept Naomi, transsexualul artist, după cum singur se recomandă.

Notorietatea excentricului personaj s-a reflectat în ropotele de aplauze care l-au întâmpinat. A fost suficient ca actorii Marius Bodochi şi Maia Morgenstern, prezentatorii festivalului, să-i rostească numele, iar publicul nu a mai avut nevoie de explicaţii. Cei prezenţi la Teatrul de Vară din Mamaia ştiau de la televizor povestea lui Florin Moldovan, care s-a transformat în femeie. Şi care, odată cu noua identitate, şi-a găsit „dragostea adevărată“, în persoana unui domn musculos.

„E tot om!“

A intrat pe scenă în acordurile celebrei melodii „Salcia“ (compusă de Horia Moculescu), cu care a ales să concureze la secţiunea „Interpretare“ şi tot timpul a privit spectatorii în ochi. Ca într-un duel. De sub părul lung, puţin cârlionţat şi vopsit negru, i se iveau pleoapele fardate cu mov. Un mov la fel de intens ca bluza pe care o îmbrăcase. Câteva pietre aplicate pe rever îi scoteau în evidenţă bustul, iar şoldurile înguste - dovada vremurilor când se recomanda Florin - îi erau acoperite de nişte pantaloni negri şi lucioşi.

Pantofii cu toc înalt şi vârf ascuţit, cum poartă fetele duminica la mall, au împiedicat-o pe Naomi să danseze prea mult pe scenă. Melodia nici nu se preta la asta. Doar pleoapa dreaptă a fost mai neastâmpărată şi, la un refren cântat cu patos, a scăpat o lacrimă. Grimasa de la final - o combinaţie de fericire, teamă şi descătuşare - a fost urmată de o lungă plecăciune, semn de mulţumire pentru publicul care nu ştia dacă trebuie să-i spună „el“ sau „ea“, dar care aplauda.

„Ce a fost asta?“, îşi întreabă bunicul un spectator de 6 ani, absorbit de prestaţia lui Naomi. Iar bunicul prezintă noua Mamaia, dezbrăcată de prejudecăţi: „Ce să fie, tataie? E tot om!“.

Am găsit-o pe Naomi în cabina de machiaj. Stătea în picioare, în faţa oglinzii, în timp ce asistentele îi ajustau rochia pe care o proba: una lungă, vişinie, cu corset. Discuţia era întreruptă, din timp în timp, fie de câte un mesaj primit pe telefonul său argintiu cu clapetă, la care răspundea zâmbind, fie de întrebări precum „Vrei un pic mai strâns corsetul?“ urmate de răspunsul „Da, da...“

PERSEVERENŢĂ „Unsprezece ani am muncit să ajung la Festival, dar a meritat“

EVZ: Ce înseamnă pentru tine participarea la acest festival de tradiţie? Naomi: A fost un vis să particip. Pentru mine, acest festival a fost un mit multă vreme. Orice artist îşi doreşte să ajungă pe această scenă, mai devreme sau mai târziu.

Cât timp te-ai pregătit pentru acest concurs? Unsprezece ani... Unsprezece ani am muncit să ajung la Mamaia, dar a meritat. Mi s-a dovedit încă odată că dacă lupţi în viaţă, poţi reuşi.

Cum te-ai simţit pe scenă? Nu s-a văzut? (zâmbeşte, referindu-se la momentul în care i-au dat lacrimile, în timp ce cânta - n.r.) De multe ori nu mai găseşti cuvinte ca să exprimi ceea ce simţi. Când ţi se întâmplă ceva magnific, nu mai găseşti cuvintele. Cum m-am simţit? În al nouălea cer.

Ai fost mulţumită de reacţia publicului? Am simţit-o, sunt foarte mulţumită. A fost pe măsura aşteptărilor mele. Drum spre toleranţă

Ce mesaj vrei să transmiţi prin ceea ce faci? Mesajul este că eu sunt, înainte de toate, o artistă. În rest, nu vreau să transmit niciun alt mesaj special. Vreau ca oamenii să nu mă mai considere un simplu transsexual, care face şi drege. Nu! Să mă ia drept artistă, deoarece asta ştiu să fac cel mai bine.

Te consideri un deschizător de drumuri? Nu ştiu dacă sunt eu un deschizător de drumuri. Mă consider o persoană care a reuşit să dovedească faptul că şi în România, dacă vrem cu adevărat, putem să deschidem drumuri spre toleranţă, spre bine.

PODIUM Câştigători în 2008

Marele trofeu al celei de-a 38-a ediţii a Festivalului de la Mamaia a fost câştigat de Irina Popa, care a primit un autoturism Skoda. Deşi, potrivit regulamentului, câştigă- torul marelui trofeu este ales dintre ocupanţii locului 1 la secţiunea „Creaţie“, respectiv „Interpretare“, anul acesta, Consiliul Judeţean Constanţa a hotărât să acorde marele premiu în funcţie de cele mai multe note bune obţinute de un concurent. Câştigătorii de la secţiunea „Interpretare“ sunt Minodora Dediş - locul 1, Raluca Nistor - locul 2, Ligia Moldovan - locul 3, în timp ce premianţi la „Creaţie“ au fost desemnaţi Mihai Alexandru, cu piesa „Dă-mi o bere“ (locul 1), Dan Helciug, cu melodia „Viaţa în doi“ (locul 2), şi Sergiu Daraban, cu „Prima zi fără tine“ (locul 3).

Ne puteți urmări și pe Google News