Deşi a fost semnat acordul interguvernamental, cea mai importantă problemă, şi anume găsirea furnizorilor, rămâne încă în aer.
Proiectul gazoductului Nabucco prinde contur, dar „învelişul” este subţire. Ieri, cu ocazia semnării acordului interguvernamental, la Ankara, oficiali europeni au lăudat proiectul şi au transmis cu mare fast că 16 companii au anunţat deja că vor să cumpere gaze transportate prin conductă.
Furnizorii nu aşteaptă o veşnicie după UE
Mai mult, unii au menţionat că o să scadă costurile de construcţie, estimate acum la 7,9 miliarde de euro, datorită crizei financiare care a dus la diminuarea preţului oţelului.
Însă, cea mai mare problemă, şi anume contractarea gazelor naturale, este încă nerezolvată. Un alt aspect, care nu trebuie neglijat în perioadă de criză, constă în identificarea finanţării. Potrivit premierului turc, cadrul legal necesar pentru demararea Nabucco va fi finalizat în următoarele şase luni, după ce consorţiul care dezvoltă proiectul va încheia acorduri individuale cu fiecare stat participant. „Cu cât facem mai mulţi paşi către realizarea proiectului, cu atât creşte interesul manifestat de statele care vor avea rolul de furnizori (de gaze naturale - n.r.)”, a spus premierul turc, Tayyip Erdogan, prezent la semnarea acordului interguvernamental pentru proiectul Nabucco, alături de premierul Emil Boc şi prim-miniştrii din Bulgaria şi Ungaria, Serghei Stanişev şi, respectiv, Gordon Bajnai, şi cancelarul Austriei, Werner Faymann.
Următoarele etape ale proiectului includ atât finalizarea unor parteneriate, precum Acordul pentru Sprijinirea Proiectului, incluzând planificarea tehnică detaliată, cât şi evaluările privind impactul social şi de mediu.
În paralel, consorţiul Nabucco va începe negocieri cu băncile şi va urmări comercializarea capacităţilor de transport în cadrul procesului de rezervare de capacităţi.
Discurs Emil Boc:
AVANTAJ VERSUS DEZAVANTAJ
Se vede luminiţa de la capătul conductei, dar cu gaze ruseşti
Companiile implicate în proiect sunt nevoite să tureze motoarele la maximum şi să contracteze gazele naturale din Marea Caspică. Majoritatea statelor care deţin rezerve consistente de gaze au deja semnate contracte cu Rusia, care nu face parte din Nabucco.
Mai mult, pe lângă cele două proiecte anunţate de ruşi (Nord Stream şi South Stream - n.r.) se pregăteşte un nou gazoduct, care ar urma să aprovizoneze China, una dintre ţările care a rămas pe creştere economică şi care va deveni în scurt timp una dintre primele trei puteri economice mondiale, conform estimărilor a na liş tilor. Spre exemplu, Azerbaidjanul - unul dintre statele care ar putea deveni furnizor al Nabucco - se pare că a promis ruşilor că le acordă prioritate. Grupul rus Gazprom a anunţat încă de luna trecută acest lucru.
Rusia poate vinde gaze prin Nabucco
Tot luna trecută, OMV şi grupul ungar MOL, implicat şi el în proiect, au anunţat înfiinţarea unui consorţiu, împreună cu două companii din Emiratele Arabe Unite (EAU), respectiv Crescent Petroleum şi Dana Gas, cu scopul de a furniza suficiente gaze naturale din Irak pentru demararea Nabucco. Însă guvernul irakian a anunţat, ulterior, că nu recunoaşte acordurile semnate de guvernul regional kurd şi companiile Crescent Petroleum şi Dana Gas din Emiratele Arabe Unite.
Deşi gazoductul are menirea de a reduce dependenţa de gazele ruseşti, Rusia poate participa ca „agent liber” la aprovizionarea com paniilor care vor să cumpere gaze prin intermediul Nabucco.
CRITICI
Greenpeace: Mai bine investiţi în energie verde
Organizaţia ecologistă Greenpeace a criticat, ieri, semnarea acordului pentru Nabucco, recomandând investiţiile în energie solară, transmite AFP.
„În următorii ani, energia solară va fi semnificativ mai ieftină decât cea produsă pe bază de gaz. (...) Austria se angajează pe o perioadă de zeci de ani să cumpere gazele produse de ţările din regiunea Mării Caspice, indiferent de preţ”, a declarat expertul pentru domeniul energetic al Greenpeace Austria, Westerhof Jurriens. Cu fondurile de 7,9 miliarde de euro estimate pentru construcţia Nabucco, ar putea fi produşi 8.000 de megawaţi de către 4.000 de turbine eoliene, mai mult decât au nevoie toţi consumatorii casnici din Austria, a adăugat el.
Greenpeace consideră că proiectul creşte riscurile geostrategice pentru ţările europene, acestea urmând să depindă pentru aprovizionare de mai multe state din Asia Centrală, regimuri dictatoriale sau democraţii instabile. Conducta Nabucco va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi va avea o lungime de 3.296 de kilometri. Construcţia urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcţiune a conductei este preconizată pentru 2014.
Gazoductul Nabucco la "Evenimentele zilei":