N-avem șosele și autostrăzi, dar avem Strada Gabriel Liiceanu, colț cu Dali! O poveste savuroasă din comuna Dumbrăvița, Timiș

N-avem șosele și autostrăzi, dar avem Strada Gabriel Liiceanu, colț cu Dali! O poveste savuroasă din comuna Dumbrăvița, Timiș

În apropierea Timișoarei, în așezarea Dumbrăvița, anumite străzi sunt botezate (și) după numele unor personalități ale lumii culturale românești și internaționale. Strada Gaudi, strada Cioran și așa mai departe... Surpriza vine, potrivit inpolitics.ro, imediat cum ieși din ulicioara Salvador Dali: dai, aiuritor, peste strada Gabriel Liiceanu, ilustrul proprietar al Editurii Humanitas. Primarul nu știe nimic, nici de vreo legătură a filosofului (în viață) cu Dumbrăvița, nici de vreo altă motivație a acestei situații. Curat românește, mon cher!

Jurnalul scriitorului Liviu Antonesei, profesor chemat recent la tribunal de filosoful Gabriel Liiceanu pentru calomnie, semnalează pe blogul personal, la rubrica Jurnal de pîrît, această povestioară. Iată ce notează poetul ieșean!

„Și așa lupta unui poet și comentator ocazional cu o culme a filosofiei băștinașe și o instituție editorială prestigioasă era destul de disproporționată. Aflu acum, grație unui link trimis de prietenul meu Mihai Dinu Gheorghiu, cu ager ochi de sociolog, că de fapt, lupta e și mai grea, a intrat în teren și o stradă, cea care poartă numele reclamantului meu persoană fizică, în comuna Dumbrăvița, una dintre cele mai bogate 4 – 5 comune din țară, aflată în vecinătatea Timișoarei. Acolo străzile poartă numele unor iluștri reprezentanți ai culturii umanității, dar și românești: „Rudyard Kipling, Salvador Dali, Antonio Gaudi, Rodin, Cellini, Cervantes, Paganini, Schubert, Hans Christian Andersen, Lucian Blaga, frații Grimm, Mihail Sadoveanu, Luchian, Grigorescu, Petre Țuțea, Emil Cioran și mulți alții.” Una dintre cele mai lungi străzi poartă numele filosofului național recent. Aș spune că se află într-o ilustră companie, unii dintre cei de pe listă fiind și autori editați de Domnia Sa. Primarul actual al comunei nu știe să existe vreo legătură între filosof și comuna pe care o conduce, dar nici nu are vreo informație că acesta ar avea vreun amestec în acest botez. Oricum, îmi aduc aminte că Paul Everac își plantase bustul în grădina casei de vacanță de la munte, printre busturile unor mari dramaturgi ai lumii. Sau că o școală din județul Dolj primise numele poetului Adrian Păunescu pe cînd acesta se afla în plină putere. Habar n-am dacă răposatul între timp a avut vreun amestec în botezul cu pricina. Asta e, unele lucruri pur și simplu se pot întîmpla și fără voia noastră… Constat numai că numărul adversarilor mei a urcat la trei! Poate creșterea aceasta se oprește cumva!”

Ne puteți urmări și pe Google News

https://inpolitics.ro/n-avem-sosele-si-autostrazi-dar-avem-strada-gabriel-liiceanu-colt-cu-dali_18442059.html