Muzeul „Mihail Sadoveanu“ şi Casa Memorială „Visarion Puiu“, reunite într-o clădire maiestuoasă de lângă Mănăstirea Neamţ, nu au nici cel mai banal sistem de alarmă pentru a le proteja patrimoniul, de o valoare inestimabilă.
Clădirea a fost construită în 1937, de Visarion Puiu, fost mitropolit al Bucovinei şi apoi al Transnistriei, pentru a fi folosit drept palat arhieresc.
Bun prieten cu mitropolitul, Sadoveanu a primit, în 1949, dreptul de folosinţă pe viaţă asupra clădirii, din partea autorităţilor comuniste. În 1996, imobilul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Acesta este înconjurat de brazi înalţi şi este destul de izolat de mănăstire, la 200 de metri de Schitul Vovidenia. Tot ceea ce ţine cât de cât la distanţă infractorii sunt nişte gratii din fier, dar nici acestea nu sunt montate la toate ferestrele imobilului. „Atenţie! Nu vă lăsaţi valori în maşini!“ Un mesaj prea puţin descurajator pentru hoţi este scris pe o pancartă amplasată la poarta muzeului: „Atenţie! Nu vă lăsaţi valori în maşini!“. Aceasta a fost pusă după ce, în urmă cu doi-trei ani, o bandă de hoţi spărgea ma- şinile din parcările mănăstirilor din zonă. Patrimoniul din incintă este destul de tentant pentru infractori: toate ediţiile princeps ale romanelor lui Mihail Sadoveanu, statuete, bibelouri, arme vechi, ustensile de vânătoare sau de pescuit, care au aparţinut scriitorului, sute de volume vechi aflate în bibliotecă şi legate în piele, mobilier vechi, un şah de fildeş, săbii, stileţi, junghere, tablouri, icoane din secolul al XVIII-lea, cărţi de rugăciune şi documente vechi. Obiectele din inventar se află, pe timp de zi, în grija părintelui Mihail, custodele casei memoriale şi al muzeului. Acesta spune că pe timp de noapte imobilul este păzit prin rotaţie de călugări. „Eu răspund de ceea ce se găseşte aici, iar noaptea avem paznic. Nu am avut probleme până acum şi sperăm să nu fie nici de acum încolo. Cred că în această vară vom monta un sistem video de supraveghere. Totul costă, şi nevoile mănăstirii sunt multe“, a declarat părintele Mihail. Unde-i lege nu-i tocmeală Ceea ce le scapă responsabililor este faptul că legea îi obligă să instaleze un sistem de alarmă. „Există reglementări care prevăd expres paza şi protejarea obiectelor adăpostite în muzee sau case memoriale. Este vorba de Legea nr. 311/2003, a muzeelor, şi o prevedere în Codul Penal (nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri - n.r.), sancţiunea fiind privarea de libertate în cazuri grave.
„Dacă Muzeul „Sadoveanu“ nu are un sistem de alarmă, putem să ne sesizăm pentru intrarea în legalitate, de ajutor fiindu-ne şi eventuale lămuriri de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Neamţ“, a declarat Vitalie Josanu, inspector la Compartimentul protejare a patrimoniului naţional, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. Potrivit inspectorului, cu ani în urmă, muzeul era unul dintre cele mai vizitate din judeţ, rivalizând cu Cetatea Neamţului şi Casa Memorială „Ion Creangă“.