Marcel Răducanu, fost star la Steaua şi la Borussia Dortmund în anii ’70-’80, crede că proaspătul tricolor Maximilian Nicu e cu multe clase peste jucătorii din Liga I convocaţi de Piţurcă la echipa naţională şi vede în neutilizarea acestuia la meciul cu Serbia un complot al lui Giovani Becali! Răducanu, care trăieşte de aproape trei decenii în Germania, mai spune că Mutu e un jucător mare care a nimerit într-o generaţie greşită.

EVZ: Domnule Răducanu, aţi văzut meciul România – Serbia?

Marcel Răducanu: M-am uitat pe internet, dar nu am văzut mare lucru, că nu era la calitate mişto… Duminică m-am uitat la rezumatul de la televizor. Sârbii au trecut de şase ori de linia de mijloc şi au marcat de trei ori. Au fost mai percutanţi. Am auzit că s-a vorbit de terenul prost de la Constanţa. Cine i-a pus să joace acolo? Nu şi-au ales ei? Dacă vroiau teren bun, jucau pe Ghencea, că e un gazon senzaţional. Şi, în plus, ce, sârbii au jucat pe Wembley?

Ce impresie v-a lăsat jocul României?
Nu mai avem fotbalişti de valoare… Mutu se zbate, dar ghinionul lui e că a nimerit în generaţia asta în care nu are cine să-l susţină. Nu vreau să vorbesc despre copii aştia, Dorel Stoica… eu nici nu-i cunosc, dar, după părerea mea, România nu mai are jucători, mijlocaşi ca lumea. Mutu ar fi avut nevoie de nişte colegi pe măsura lui.

„Poate Giovani nu-l vrea pe Nicu în echipă!”


V-a surprins faptul că Max Nicu nici măcar nu a fost inclus în lot?

Tocmai asta vroiam să spun. Că îmi pare rău de Max, că s-a făcut atâta tam-tam pentru nimic. El n-are nicio vină, săracul. Vinovat e Piţurcă, pentru că l-a luat şi nici nu l-a băgat în seamă. Imaginaţi-vă când a venit Nicu în vestiar şi nu vorbea nimeni cu el… L-or mai fi luat şi Mutu şi aştia mai vechi la înjurături, că aşa se întâmplă, eu ştiu care e atmosfera la naţională! Sincer, n-aş vrea să fiu în pielea lui Nicu. Piţurcă ar fi trebuit să se poarte altfel. Ar trebui să ia nişte lecţii de psihologie, de retorică, pentru că este o traumă pentru un tânăr ca la prima convocare să stea în tribună.

Ar avea loc Nicu în naţionala Germaniei?
Din păcate, joacă pe un post unde Joachim Low, antrenorul Germaniei, are multe soluţii. Însă Piţurcă, la ce jucători are, ar trebui să-l ţină titular meci de meci pe Nicu. Şi de Albert Streit, de la Hamburg, are nevoie. Dar Nicu e şi mai tânăr şi ar trebui să se clădească o echipă naţională care să-l cuprindă. Poate că nu vrea Giovani Becali să fie în lot, că nu e jucător sub contract cu el! Impresarul lui Nicu e chiar mama lui, din câte am înţeles.
 
„Ce să caute Hagi la naţională?”
 
Ar trebui să plece Piţurcă de la naţională?
Păi, şi cine să vină? Bölöni ba zice că da, ba zice că nu, ţine lumea în incertitudine. Nea Mircea (n.r. – Lucescu) ar fi foarte bun, dar nu acceptă. Va merge în Turcia, după ce i se termină contractul în Ucraina. Hagi… Dacă nu a fost în stare să antreneze Steaua, ce să caute la echipa naţională?

"Austria e o echipă imprevizibilă. Dacă prinde o zi bună, poate învinge chiar şi Germania, dar dacă prinde o zi proastă, poate s-o ia cu 5-0. Ei sunt mai disperaţi ca noi. Din păcate noi nu avem fotbalişti de valoare. Mutu se zbate, dar ghinionul lui e că a nimerit în generaţia asta." Marcel Răducanu, fost internaţional român