Evenimentul Zilei > International > Musulmanii se vor ÎNFURIA CUMPLIT. Angela Merkel vrea să INTERZICĂ femeilor să poarte VĂL în Germania
Musulmanii se vor ÎNFURIA CUMPLIT. Angela Merkel vrea să INTERZICĂ femeilor să poarte VĂL în Germania

Musulmanii se vor ÎNFURIA CUMPLIT. Angela Merkel vrea să INTERZICĂ femeilor să poarte VĂL în Germania

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel, supuşi în ultima periadă unor presiuni pentru a-şi însăpri poziţia faţă de migranţi, au îndemnat joi la interzicerea purtării vălului integral în public, relatează Reuters în pagina electronică.

În proiectul de rezoluţie a Congresului programat să înceapă săptămâna viitoare la Karlsruhe – considerat un adevărat test pentru autoritatea lui Merkel -, conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatori) a cancelarului s-a opus introducerii unui plafon ("obergrenze") al numărului de refugiaţi pe care urmează să-i primească Germania.

Însă, pentru a oferi satisfacţie unor critici, conducerea creştin-democrată a adoptat un limbaj dur în abordarea unei serii de subiecte legate de migraţie – de la securitate şi până la integrare.

Aproximativ un milion de solicitanţi de azil – marea majoritate musulmani provenind din ţări ca Siria, Irak şi Afganistan – sunt aşteptaţi să sosească în Germania până la sfârşitul anului, cu mult mai mulţi decât în orice alt stat membru UE. Acest lucru a condus la o scădere a susţinerii CDU şi popularităţii lui Merkel.

Unii membri ai partidului îi cer cancelarului să reducă numărul de refugiaţi pe care urmează să-i primească Germania, avertizând că altfel alegerile, programate în martie, în trei landuri şi şansele lui Merkel de a fi realeasă pentru un al patrulea mandat, în 2017, sunt în pericol.

În proiectul de rezoluţie – de 18 pagini -, care urmează să fie dezvbătut de către delegaţii CDU în Congres începând de luni, la Karlsruhe (sud-vest), se arată că vălul cu care femeile îşi acoperă integral corpul intră în contradicţie cu valorile germane.

"Oricine le poartă demonstrează că nu este pregătit să se integreze în societatea noastră liberă şi deschisă. De aceea, respingem folosirea vălului integral în public", se arată în document.