Mugur Isărescu: Nu mai avem nevoie de un nou acord cu FMI
- Adam Popescu
- 3 octombrie 2010, 17:50
România nu mai are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, întrucât ţara noastră are destule rezerve financiare şi se bucură de credibilitate pe plan economic internaţional, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu nu este susţinătorul unui nou împrumut de la FMI, care în opinia sa, ar împovăra România, arată site-ul Antenei 3, care citează "Săptămâna Financiară". În situaţia în care totuşi România ar apela la o nouă înţelegere cu Fondul Monetar, ar fi vorba de un acord preventiv, iar banii vor fi traşi doar în situaţii speciale, a declarat Isărescu. El a vorbit şi despre o uşoară revenire a economiei, deşi pe un ton rezervat. Totodată, guvernatorul BNR a afirmat că majorarea TVA este un motiv în plus pentru Banca Naţională de a fi atentă la modul în care reacţionează economia, întrucât această măsură ar putea avea efecte negative, ce necesită reacţie imediată. Isărescu a mai atras atenţia că România are nevoie de stabilitate fiscală. Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că România va semna anul viitor un nou acrod cu FMI, întrucât nimeni nu împrumută Finanţele pe termen lung. Potrivit acestuia, 5,7 miliarde de euro sunt necesare numai pentru a acoperi deficitul bugetar. Preşedintele a adăugat că "acordul poate fi unul în care să fie vorba despre finanţare, ceea ce este puţin probabil, sau cel mai probabil va fi un aşa-numit acord de precauţie, în care, în situaţii excepţionale, să putem apela la Fond". Oricum, cu siguranţă FMI nu va mai finanţa deficitul, după cum a spus Băsescu, ceea ce înseamnă că vor trebui găsiţi bani în altă parte pentru pensii şi salarii. Citiţi şi:
- România rămâne "în braţele" FMI pentru a supravieţui
Laurent Mulin, reprezentantul Comisiei Europene, spune că, dacă România va mai semna un nou acord cu FMI, atunci acesta va fi unul comun cu Uniunea Europeană. Potrivit oficialilor FMI, negocierile privind noul acord vor debuta în luna octombrie. România a încheiat în 2009 un acord în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro cu FMI, UE şi Banca Mondială. Până acum, FMI a virat către ţara noastră aproape 10,7 miliarde de euro, din împrumutul de 12,9 miliarde de euro.