Motorina dăunează grav sănătăţii

Motorina dăunează grav sănătăţii

Inhalarea gazelor de eşapament emise de vehiculele cu motoare diesel, chiar şi pentru o scurtă perioadă de timp, provoacă stres cerebral, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Particle and Fibre Toxicology şi preluat de AFP.

La studiul, coordonat de profesorul Paul Borm, de la Universitatea Zuyd din Olanda, au participat 10 voluntari. O parte dintre aceştia au fost închişi într-o cameră unde au respirat vapori emanaţi de un motor diesel, ceilalţi au respirat, într-o altă cameră, aer proaspăt.

Pe timpul experimentului şi încă o oră după încheierea acestuia, voluntarii au fost legaţi la un aparat care înregistra semnalele creierului.

Persoanele care au respirat vapori emişi de un motor diesel au manifestat un stres cerebral după doar 30 de minute de expunere. Stresul cerebral a continuat şi timp de o oră după încheierea experimentului.

Studii precedente au stabilit deja că nanoparticulele din aceşti vapori pot pătrunde până în creier. Însă este pentru prima dată când cercetătorii au demonstrat impactul inhalării acestui tip de vapori asupra creierului.

Potrivit specialiştilor, este vorba de stresul oxidativ provocat de depunerea particulelor pe ţesuturi, fenomen similar celui remarcat la pacienţii cu Alzheimer sau Parkinson.

Concentraţia vaporilor utilizaţi în acest experiment a fost cea mai mare care se poate întâlni în mediul înconjurător sau la slujbă, au spus cercetătorii.

50% din maşinile utilizate în Europa au motoare diesel. În ultimii anii, în România a crescut apetitul conducătorilor auto pentru maşinile cu motoare diesel, numărul acestora ajungând la o o treime din cele existente pe piaţă

Însă, toate noile modele diesel vor avea nevoie de un filtru de particule începând cu jumătatea lui 2009, conform unei decizii a UE pentru reducerea emisiilor poluante pe teritoriul uniunii (norma europeană Euro 5).

(11:38)

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News