Forţarea copiilor să mănânce mai mult decât au nevoie, consumul de dulciuri doar pentru că nu au conservanţi, păstrarea unei diete bogate în produse fastfood în paralel cu ore intense de fitness, dar şi renunţarea bruscă la o activitate sportivă sunt printre motivele care pot aduce multe kilograme peste normal.
Medicii detaliază cauzele, efectele şi soluţiile ale acestor probleme.
1. FORŢAŢI SĂ MĂNÂNCE MAI MULT DECÂT AU NEVOIE.
Mămicile care îşi obligă copiii să termine tot din farfurie riscă să le compromită sănătatea pe viaţă. "Metabolismul e reglabil, dacă îl înveţi cu un surplus de mâncare, se va seta la un alt nivel, iar copilul va mânca mai mult decât are nevoie. Instinctul alimentar e prezent încă de la vârsta de sugar, e greşit să forţăm copiii să mănânce mai mult decât vor ei, pentru că le putem perverti acest instict", explică medicul pediatrul Alexis Cochino, de la IOMC "Alfred Rusescu" din Bucureşti.
Medicul sfătuieşte părinţii să înveţe copiii cu un program de masă regulat (trei mese principale, două gustări), să le ofere produse gătite în casă, nu semipreparate din supermarket. "Atunci când refuză, părinţii greşesc insistând cu un fel de mâncare şi oferindu-le la o oră-două după ce au refuzat mâncarea ceva dulce sau pâine", adaugă el.
2. ABUZUL DE DULCIURI LĂUDATE ÎN RECLAME.
Şi încurajarea copiilor să mănânce zilnic dulciuri "sănătoase" e o greşeală. "Nu tot ceea ce e fără E-uri e sănătos", mai spune pediatrul.
3. COMBINAŢIA FAST-FOOD – SALĂ DE FORŢĂ.
"E o mâncare de proastă calitate, cu o densitate energetică foarte mare raportat la suta de grame şi cu densitate nutriţională redusă. Chiar dacă faci sport, nu vei slăbi deloc sau chiar te îngraşi", spune nutriţionistul sportiv Şerban Damian.
4. RENUNŢĂ LA SPORT ŞI MĂNÂNCĂ MULT.
Spre exemplu, dacă un sportiv consumă 4.000 de kilocalorii, iar atunci când devine sedentar tot atât, cu toate că are nevoie doar de 2.000, diferenţa se va depune. "Cei care fac sport trebuie puşi în gardă de experţi (nutriţionist sportiv, medic etc) şi trebuie să ajusteze alimentaţia treptat" adaugă Şerban Damian.
Cum să topiţi kilogramele

  • Nu mâncaţi tot din farfurie şi nu vă faceţi un obicei din a goli farfuriile copiilor.
  • Înlocuiţi maioneza cu muştar sau roşii.
  • În loc să adăugaţi unt peste legumele fierte, puneţi lamâie.
  • Renunţaţi la specialităţile de cafea, la băuturile îndulcite şi nu abuzaţi de alcool.
  • Păstraţi un program al meselor de peste zi: nu săriţi de micul dejun şi nu mâncaţi haotic.

Citiţi şi:

  • Modalitatea SURPRINZĂTOARE care vă ajută să nu vă îngrăşaţi!
  • 4 alimente banale, adevărate "bombe". Pericolul din covrigii calzi
  • În oraş, mâncăm nesănătos
  • STUDIU. Aproape jumătate din populaţia unei singure ţări va suferi de OBEZITATE până în 2030