Evenimentul Zilei > Politica > Motivarea judecătorilor: Cioacă nu a plănuit s-o ucidă pe Elodia. Fostul poliţist stă 15 ani la închisoare
Motivarea judecătorilor: Cioacă nu a plănuit s-o ucidă pe Elodia. Fostul poliţist stă 15 ani la închisoare

Motivarea judecătorilor: Cioacă nu a plănuit s-o ucidă pe Elodia. Fostul poliţist stă 15 ani la închisoare

Curtea de Apel Piteşti a făcut public motivele care i-au f[cut pe judecători să schimbe încadrarea juridică a faptei fostului poliţist Cristian Cioacă din omor calificat în lovituri cauzatoare de moarte.

Instanţa a precizat în ceea ce a devenit cel mai mediatizat şi misterios caz de crimă din România: "Concluzia desprinsă de Curte, în contextul tuturor împrejurărilor în care a fost săvârşită fapta, cunoscute în cauză, este că inculpatul, în momentul lovirii soţiei sale, nu şi-a propus să suprime viaţa acesteia, iar acest rezultat mai grav s-a produs din culpă", se afirmă în motivare.

Magistraţii a mai adăugat şi alte explicaţii pentru care Cristian Cioacă nu a putut fi condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de omor deosebit de grav. "Deşi la dosar există numeroase probe ale ascunderii de către inculpat a cadavrului victimei, cât şi a urmelor infracţiunii, aceste aspecte nu au relevanţă pentru stabilirea poziţiei subiective a inculpatului în momentul exercitării agresiunii, tocmai pentru că ele reprezintă împrejurări ulterioare comiterii faptei", se precizează în motivare.

Nu a ucis-o pentru bani

Mai mult, judecătorii sunt de perere că fostul poliţist nu a urmărit să obţină vreun avantaj din uciderea soţiei. "Nu există dovezi certe privind săvârşirea de către inculpat a faptei prin cruzimi ori cu premeditare sau din interes material, sens în care Curtea nu poate reţine solicitările formulate de către părţile civile majore, referitoare la schimbarea încadrării juridice a faptei de omor calificat într-o altă faptă mai gravă", se precizează în document.

În schimb, completul de judecată de la Curtea de Apel Piteşti a considerat că există suficiente elemente care să permită condamnarea pentru infracţiunea de profanare de cadavre sau, conform vechiului Cod penal, profanare de morminte."Curtea reţine acţiunea de ascundere a corpului victimei, prin îndepărtarea lui de la locul comiterii faptei şi plasarea într-un loc necunoscut până la această dată", se mai arată în motivare.

Regim preferenţial la Colibaşi

Cristian Cioacă se află la Penitenciarul Colibaşi unde a solicitat să fie "cazat" separat într-o celulă, având acest drept ca fost poliţist. Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat la 15 ani şi opt luni de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi în dosarul în care a fost judecat pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, sentinţa fiind una definitivă. Iniţial, condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte şi ar fi urmat să execute 22 de ani de detenţie.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: