Mostenirea Printesei Diana

Mostenirea Printesei Diana

La 10 ani de la disparitia "Printesei inimilor", ideile sale sunt duse mai departe.

Numeroase buchete de flori si mesaje au sosit in ultimele zile la Palatul Kensington din Londra, pentru a comemora zece ani de la disparitia Printesei Diana, insa nimic nu reaminteste extraordinarele zile sufocate de emotie colectiva ce au urmat tragicei morti a celei supranumite „Printesa inimilor”.

Acum zece ani, Marea Britanie incremenea la vestea accidentului de la Paris, in care fosta sotie a lui Charles, printul mostenitor, a pierit alaturi de iubitul ei, Dodi al-Fayed. Astazi, comemorarea va fi marcata doar printr-o simpla slujba, la o capela din apropierea Palatului Buckingham, la care vor fi de fata membri ai familiei regale, in frunte cu Regina Elisabeta a II-a si Printul Charles, rude ale Dianei si fosti prieteni, intre care se remarca prezenta lui Elton John, cel care a cantat impresionant la inmormantarea ei.

Eterna rivala a Dianei, Camilla Parker Bowles, astazi sotia lui Charles, a renuntat sa mai participe la slujba, dupa ce anuntul prezentei sale a declansat o furtuna de polemici. Ceremonia va fi transmisa in direct la televiziune, insa in fata capelei nu a fost instalat nici macar un ecran, semn ca nimeni nu se asteapta la vreo mare de cetateni veniti sa-i aduca un omagiu defunctei „printese rebele”. Un semn clar ca doliul s-a incheiat, iar Diana este treptat data uitarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anglia si-a regasit sobrietatea

Presa britanica a publicat dosare speciale pe aceasta tema, in ultimele luni au aparut 15 carti despre Diana, insa, in corul de pomeniri elogioase si-au facut loc si voci discordante care minimizeaza rolul sau in istoria recenta. Unii comentatori spun ca englezii au revenit la calmul lor proverbial, oarecum rusinati de slabiciunea si emotia aratate acum zece ani, cand oamenii plangeau pe strazi la trecerea cortegiului funerar.

Singurul care nu se resemneaza este milionarul egiptean Mohamed al-Fayed, tatal lui Dodi, care sustine si azi ca fiul sau si Diana au fost ucisi de serviciile secrete britanice.

De altfel, internetul abunda de teorii conspirationiste. Unii sustin ca familia regala se temea ca printii William si Harry s-ar putea trezi cu un fratior arab. Anchetele oficiale au stabilit ca Diana si Dodi nu erau logoditi si ca printesa nu era gravida, insa multi se indoiesc, asa cum multi se mai intreaba si azi cine l-a omorat pe Kennedy sau unde se ascunde, de fapt, Elvis. Asemenea lor, Lady Di ramane un mit.

TESTAMENT

Fata care a revolutionat monarhia

La moartea Dianei, atitudinea rece si retinuta a Reginei Elisabeta a II-a a starnit indignare in randul populatiei indoliate. Popularitatea reginei a scazut brusc, iar unele ziare s-au grabit sa prezica sfarsitul unei monarhii incremenite si invechite. In ciuda emotiilor dezlantuite si a cuvintelor patimase de atunci, monarhia nu numai ca a supravietuit, dar s-a si intarit.

Intr-un fel, Diana a reusit ce si-a propus - sa modernizeze o institutie venerabila, insa prea rigida. Campaniile umanitare, cum ar fi cele in favoarea bolnavilor de SIDA ori pentru interzicerea minelor de teren, care au adus-o pe Diana pe primele pagini ale ziarelor, au fost preluate de copiii ei. Printul Harry, spre exemplu, s-a implicat intr-o campanie pentru copiii bolnavi de SIDA din Lesotho.

In mod paradoxal, Diana a reusit sa-l schimbe si pe Charles. Dupa moartea ei, Printul Charles s-a transformat intr-un tata apropiat de copiii sai, oferindu-le o educatie mult mai relaxata decat adolescenta sa petrecuta in institutii severe si reci. Mai mult, urmand exemplul Dianei care, eliberata de constrangerile vietii la palat, si-a cautat fericirea alaturi de alti barbati, Charles a facut si el ceea ce nu indraznise in tinerete: s-a insurat cu Camilla Parker Bowles.

Consecventa cu ea insasi, regina n-a fost deloc incantata de acest mariaj cu o femeie divortata. In alte aspecte, ea a incercat sa se arate in pas cu vremurile. Scaderea de popularitate de acum zece ani s-a dovedit ceva temporar, cota ei in sondaje fiind astazi mai ridicata ca oricand.

In fine, mostenirea „Printesei inimilor” a fost dusa mai departe de Fondul pentru memoria Dianei, organizatie caritabila care se dedica unor misiuni ce i-au fost dragi printesei. In ultimul deceniu, Fondul a strans 110 milioane de euro, ce au fost distribuite unor asociatii care se ocupa de cei bolnavi si de cei defavorizati.