Evenimentul Zilei > International > Moscova: procurorii nu exclud un nou proces pentru Hodorkovski
Moscova: procurorii nu exclud un nou proces pentru Hodorkovski

Moscova: procurorii nu exclud un nou proces pentru Hodorkovski

Procurorii ruşi nu exclud iniţierea unui al treilea proces împotriva fostului magnat al petrolului şi critic al premierului Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, scrie ziarul Komsomolskaia Pravda, potrivit Agerpres.

„La ora actuală, 18 complici ai lui Hodorkovski şi (Platon) Lebedev sunt daţi în urmărire generală. Dacă pe parcurs vor fi dezvăluite noi infracţiuni, organele de anchetă vor fi obligate să le aducă o acuzaţie suplimentară şi să trimită dosarul în instanţă”, au declarat procurorii Valeri Lahtin şi Gulcehra Ibraghimova.

Parchetul general rus îl acuză pe Hodorkovski că a creat sute de firme off-shore cu scopul de a ascunde banii furaţi, scrie publicaţia rusă.

Hodorkovski şi asociatul său, Lebedev, au fost condamnaţi la 30 decembrie la 14 ani de închisoare, fiind găsiţi vinovaţi de furtul a milioane de tone de ţiţei de la fosta companie Iukos şi de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari. Instanţa a luat în calcul şi cei 8 ani pe care cei doi i-au ispaşit deja.

Acest verdict a provocat un cor de critici din partea Occidentului
, care a denunţat justiţia „selectivă” din Rusia şi a avertizat în legătură cu un posibil „pas înapoi” în evoluţia ţării. Casa Albă şi-a exprimat „profunda îngrijorare” în legătură cu verdictul, afirmând că „aplicarea selectivă” a justiţiei este de natură să „submineze” statul de drept în Rusia.
Anchetatorii citați de publicația rusă au criticat însă activitatea publică a avocaţilor lui Hodorkovski şi Lebedev, susţinând că misiunea lor a fost să exercite presiune psihică asupra judecătorului, procurorului, păgubiţilor şi asupra martorilor. „Ei puneau etichete, îi umileau pe participanţii la proces. În plus, nu se limitau la a-şi explica poziţia, ci comentau depoziţiile martorilor”, au afirmat anchetatorii.
Procurorii au dezminţit acuzaţiile aduse de opozanţii ruşi şi de observatorii occidentali, potrivit cărora procesul împotriva celor doi foşti magnaţi a fost motivat politic.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: