Evenimentul Zilei > Actualitate > Moraru: „Nu vă aşteptaţi la spectacol la Dinamo – Steaua!”
Moraru: „Nu vă aşteptaţi la spectacol la Dinamo – Steaua!”

Moraru: „Nu vă aşteptaţi la spectacol la Dinamo – Steaua!”

"Câinii" şi "militarii" se întâlnesc astă-seară în cel de-al 125-lea episod din "Eternul Derby".

Etapa a 16-a a Ligii I se încheie astă-seară cu cel mai important meci din fotbalul românesc. Dinamo şi Steaua joacă de la ora 20.30 (în direct la Digi Sport 1) în cel de-al 125-lea episod al "Eternului Derby".
Întâlnirea găseşte cele două mari rivale cu stări de spirit diametral opuse. "Roş-albii" sunt liderii campionatului intern, în timp ce "roş-albaştrii" înoată în mediocritate la mijlocul clasamentului, fiind la 11 puncte distanţă de adversarii tradiţionali.
Gigi Becali a stabilit sistemul de joc
Derby-ul ar putea face o nouă victimă. Antrenorul Ilie Stan va fi dat afară de patronul Gigi Becali, dacă Steaua va capota în Ştefan cel Mare.
Nici un rezultat de egalitate nu îl va ajuta foarte mult pe tehnicianul buzoian, care are zilele numărate încă din momentul în care a acceptat să preia banca tehnică.

Patronul i-a cerut imperios lui "Iliesta" să schimbe sistemul de joc, din 4-3- 3 în 4-2-3-1. Argumentul a fost zdrobitor: "Se potriveşte mai bine echipei".
Fostul oier a bătut câmpii cu graţie şi înaintea acestui joc. După ce Steaua a pierdut săptămâna trecută meciul din Liga Europa, cu nemţii de la Schalke 04 (scor 1-2), Gigi a anunţat că oamenii săi vor face ravagii în derby- ul cu dinamoviştii. "Steaua o va spulbera pe Dinamo, o să vedeţi! Păi ce, ei sunt Schalke să ne pună nouă probleme?"
"Ce rău am ajuns!"
În doar câteva ceasuri, patronul "militarilor" şi-a schimbat discursul optimist şi a luat în calcul cea mai sumbră variantă. "Dacă pierdem cu Dinamo, suntem morţi, nu mai avem nicio şansă la titlu! În plus, s-ar duce şi CFR-ul la zece puncte, ar fi dezastru!".
Brusc, Becali a început să conştientizeze starea mizerabilă în care şi-a adus echipa: "Ce rău am ajuns! Stau să mă uit să se încurce Universitatea Cluj şi Pandurii ca să urc pe locul patru!".

În tabăra dinamovistă, declaraţiile lui Becali au stârnit iritare.
"Ne supermotivează aceste declaraţii. Ne-au înrăit în adevăratul sens al cuvântului şi ne dorim foarte mult să-i batem, să demonstrăm că suntem mai buni, că suntem lideri", a afirmat fundaşul Dragoş Grigore.
Steaua nu a mai învins pe Dinamo în Ştefan cel Mare din sezonul 2004-2005. Atunci, "roşalbaştrii", antrenaţi de Walter Zenga, s-au impus cu scorul de 1-0, prin golul lui Andrei Cristea.
EVZ vă prezintă, faţă în faţă, părerea unor nume mari din istoria celor două grupări, dinamovistul Dumitru "Ţeţe" Moraru şi stelistul Florea Voinea, care şi-au făcut un nume când fotbaliştii nu erau doar simpli purtători de legitimaţii de jucători. Fiecare şi-a analizat echipa favorită, iar Moraru a invitat la o privire realistă asupra derby-ului: "Nu vă aşteptaţi la spectacol la Dinamo – Steaua!"
PĂREREA DINAMOVISTULUI
"Copiii ăştia nu ştiu ce înseamnă presiunea unui derby"

Dumitru Moraru face parte din cercul select al fotbaliştilor care au simţit miza "Unicului Derby" atât în tricoul Stelei, cât şi în cel al echipei Dinamo.
Fostul portar a jucat în Ghencea în perioada 1974-1978 şi în Ştefan cel Mare în intervalul 1981-1989, dar în memoria colectivă a rămas drept un "câine" adevărat. "Ţeţe" nu are mari aşteptări la meciul de diseară şi spune că Dinamo este favorită să învingă Steaua şi să o scoată din lupta pentru titlu.
EVZ: Domnule Moraru, cât de mult mai atrage astăzi un derby Dinamo – Steaua?
Dumitru Moraru
: Întotdeauna este ceva atractiv la meciul acesta. Se cunosc orgoliile care intră în joc, tradiţie, suporteri, tot. A fost şi va rămâne un mare punct de atracţie, o dispută de 1×2.
Aţi jucat în aceste partide într-o perioadă în care Steaua şi Dinamo însemnau mult mai mult din punct de vedere calitativ.
Din păcate, acum a rămas mai mult numele de acest meci. Nu putem compara ce era înainte de Revoluţie cu ceea ce este acum. Alte condiţii. Şi în fotbal şi în celelalte sporturi.
În ultimii ani, meciurile dintre cele două echipe au fost mai degrabă mediocre. V-au impresionat cu ceva?
Nu prea. E un nivel mai scăzut al fotbalului. Pe vremea noastră erau fotbalişti adevăraţi. Acum au rămas orgoliile. Ambiţie este şi acum. Sunt convins că jucătorii vor fi motivaţi.
Dar e vorba de posibilităţile de exprimare. Dacă mă uit la jucătorii de azi, nu văd cine ştie ce. Poate câte doi de la fiecare să fi avut loc pe băncile de rezerve, în anii ’70-’80. În aceste condiţii, nu vă aşteptaţi la spectacol la Dinamo-Steaua. Se va juca închis, cu frică.
Cine va învinge?
Cred şi sper că va bate Dinamo. Are un lot omogen, mai închegat. La echipă este linişte şi se poate lucra. Îmi place Liviu Ciobotariu. La început a avut parte de pre siune din partea voastră, a presei, dar mă bucur că a rezistat şi văd că face treabă. La meci mă bazez pe Marius Niculae, Cătălin Munteanu, Dănciulescu, Bălgrădean, jucători ce pot face dife renţa.
Este Dinamo favorită la titlu?
Da. Mai ales dacă o bate pe Steaua. Mi-e teamă totuşi că va veni prea târziu titlul ăsta. Mă refer la Liga Campionilor, acolo unde nu vom mai merge direct în faza grupelor începând cu ediţia viitoare. Cred că ne batem doar între noi, pe plan intern, fără mari perspective.
La Steaua există presiunea patronului. Se poate descurca un jucător în condiţiile astea?
Când jucam noi, era presiune adevărată. Copiii ăştia nu ştiu ce înseamnă presiunea unui derby. Pe vremuri era presiune atunci când aveai toţi generalii pe cap. În ceea ce îl priveşte pe Gigi Becali, eu pe de o parte îi dau dreptate. Are câţiva jucători umflaţi prea mult.
PĂREREA STELISTULUI
Florea Voinea: "Un eşec ar fi o nenorocire pentru Steaua"
Octavian Cojocaru
Florea Voinea (70 de ani) a jucat zece sezoane la Steaua (1961-1970 şi 1972-1973) şi ştie foarte bine ce înseamnă bucuria victoriei asupra marii rivale. Fostul atacant se mândreşte cu o performanţă rară: a marcat câte două goluri cu Dinamo în două finale consecutive de Cupa României (ediţiile 1967-1968 şi 1968-1969). Coincidenţele nu se opresc însă aici. Ambele meciuri s-au încheiat cu scorul de 2-1 pentru "roş-albaştri" şi, de fiecare dată, pentru "câini" a punctat alt Florea, regretatul Dumitrache.

EVZ: Domnule Voinea, mai este acest duel un derby, ţinând cont de diferenţa de locuri şi de puncte din clasament?
Florea Voinea:
Dinamo- Steaua nu-şi va pierde niciodată farmecul. Clişeul care spune că rămâne un derby indiferent de poziţiile din clasament este întoatdeauna valabil.
Ce ar însemna o înfrângere pentru Steaua?
Steaua nu-şi permite să piardă. Sunt deja 11 puncte şi, dacă ar pierde, s-ar face 14. E enorm, mai ales că nici nu s-a terminat turul. Parcă niciodată n-a fost o diferenţă atât de mare. Un eşec ar fi o nenorocire pentru Steaua.
Dinamo e favorită?
Nu, chiar dacă sunt pe primul loc, chiar dacă joacă acasă, chiar dacă n-au absenţi, aşa cum se întâmplă la Steaua, nu sunt favoriţi. Eu merg pe mâna Stelei, sper să se trezească odată.
Cum erau meciurile cu Dinamo în anii ’60-’70? Era presiunea pusă de generali comparabilă cu cea făcută de patroni în ziua de astăzi?
Generalii veneau mereu să ne încurajeze, dar ne vorbeau frumos, nu ne inhibau.
Dar atmosfera din tribune?
Era ceva fantastic, mai ales când jucam celebrele cuplaje pe «23 August». Mereu se înghesuiau câte 70-80.000 de oameni. Veneau cu câte două ore înainte, jucau table şi mâncau seminţe aşteptând meciul. Nu e ca în ziua de azi. Am vrut să merg cu câţiva prieteni la meciul de acum, din «Groapă», dar unde să stăm? Nu mai poţi ca adversar să mergi pe stadionul rivalilor în afara sectorului galeriei.
Jucătorii de astăzi ar fi avut loc atunci în echipă?
Nu sunt corecte astfel de comparaţii. Pot să spun doar că Stelei îi lipseşte un vârf speculant de gura porţii, aşa cum era Kapetanos, care a dat o mulţime de goluri. Dar asta înseamnă să stai acolo, între fundaşi, iar ăia te mai lovesc, acolo sunt lupte mai grele. Unii cred că sunt fotbalişti dacă gâdilă un pic mingea. Sunt prea mulţi îndrăgostiţi de driblinguri, nu de goluri.
Fraţii Costea sunt huliţi de toată lumea.
Mie mi-au plăcut la Craiova, dar nu ştiu ce se petrece cu unii jucători când vin la echipe mari. Parcă e ceva care le ia mintea. Nu înţeleg ce se întâmplă cu ei.

"Dacă pierdem cu Dinamo, suntem morţi, nu mai avem nicio şansă la titlu! În plus, s-ar duce şi CFR-ul la zece puncte.”
GIGI BECALI, patronul echipei Steaua

Citiţi şi:

  • Balaj fluieră la Dinamo – Steaua
  • Dinamoviştii nu primesc bani la derby din vina steliştilor!
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: