"Măsura reflectă revizuirea în scădere, de la nivel ridicat la solid a aşteptărilor agenţiei privind sprijinul potenţial pe care Transelectrica îl poate aştepta din partea acţionarului majoritar, guvernul român", a declarat Richard Miratsky, vepreşedinte la Moody’s şi analist principal pentru Transelectrica.

Când va fi făcută evaluarea pentru o posibilă nouă retrogradare, vor fi analizate lichidităţile Transelectrica, dependente în mare măsură de capacitatea companiei de a atrage finanţare externă, pentru planul de investiţii, a adăugat Miratsky.

Revizuirea estimării privind nivelul sprijinului pe care Transelectrica se poate aştepta să-l primească de la guvern reflectă, în opinia Moody’s, recenta scădere, de la 73,69% la 58,69% a participaţiei deţinute de deţinute de executiv la Transelectrica, estimarea agenţiei că executivul şi-ar putea reduce şi mai mult participaţia deţinută la această companie, aproape de pragul de 51%, pe termen mediu şi scurt şi revizuirea în scădere a ipotezei probabilităţii unui ajutor al guvernului sau altă intervenţie economică în cazul în care Transelectrica se confruntă cu probleme majore, evidenţiate în cazul recentei cereri de insolvenţă a Hidroelectrica.

Profit în scădere

Transelectrica a raportat un profit net în valoare de 43,636 milioane de lei în primul trimestru din acest an, de peste 3,7 ori mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut. La 31 martie 2012, compania a înregistrat venituri totale de 900,106 milioane de lei şi a efectuat cheltuieli totale de 843,036 milioane de lei, rezultând un profit brut de 57,069 milioane de lei. Cifra de afaceri a Transelectrica a depăşit 884 milioane de lei

După primul trimestru al acestui an, compania consemna datorii totale de 1,856 miliarde de lei şi creanţe de încasat de 978,816 milioane de lei.

Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 80 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi 9.028 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport