Evenimentul Zilei > Actualitate > Monica Macovei: Trebuie luate măsuri urgente pentru combaterea corupției
Monica Macovei: Trebuie luate măsuri urgente pentru combaterea corupției

Monica Macovei: Trebuie luate măsuri urgente pentru combaterea corupției

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a tras acest semnal de alarmă după ce Comisia Europeană a publicat un Eurobarometru, care arată că 96% dintre români consideră corupția ca fiind o problemă majoră a țării.

"Ar fi o greșeală majoră ca guvernanții și politicienii să ignore astfel de mesaje. Dacă lupta împotriva corupției va fi tratată de politicieni doar ca o temă de campanie electorală, va crește constant neîncrederea populației în instituții și în voința clasei politice de a combate corupția. Este un cerc vicios care poate fi spart doar printr-o acțiune fermă împotriva corupției, acolo unde oamenii o percep ca fiind cea mai răspândită: la nivel politic, în instituțiile publice, în zona licitațiilor și achizițiilor publice", a declarat europarlamentarul Monica Macovei dupa prezentarea Eurobarometrului privind perceptia coruptiei in statele Uniunii Europene.
Eurobarometrul, publicat aseară de Comisia Europeană, arată că una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa continuă sa fie corupția. Astfel, majoritatea europenilor (74 %) consideră corupția ca fiind o problemă majoră în țara lor, iar aproape jumătate dintre europeni (47 %) cred că nivelul corupției din țara lor a crescut în ultimii trei ani.

Datele privind România arată ca 96% dintre români consideră corupția o problemă majoră, iar 67% percep o creștere a acesteia în țară în ultimii trei ani. De asemenea, 78% dintre români cred că în România corupția este mai răspândită decât în alte state ale Uniunii Europene.