Mona Musca iese din top 10, Cozmin Gusa trece la "seniori"
- Adam Popescu
- 15 noiembrie 2007, 02:00
Romanii sunt constanti in preferintele politice.
Aceasta este concluzia listei cu cei zece politicieni nominalizati in a doua etapa a proiectului „10 pentru Romania”, initiat de Realitatea TV. Cercetarea efectuata de cele patru institute de sondare a opiniei publice (IMAS, CURS, Insomar si TNS-CSOP) are ca rezultat o lista finala aproape identica cu cea de anul trecut.
Exista o singura modificare: iesirea Monei Musca din Top 10, aceasta fiind inlocuita in preferintele publicului de Cozmin Gusa. Ceilalti noua politicieni nominalizati sunt aceiasi ca si in 2006: Traian Basescu, George Becali, Emil Boc, Mircea Geoana, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Theodor Stolojan, Calin Popescu-Tariceanu, Corneliu Vadim Tudor.
Dosarul de la CNSAS - lovitura de gratie
Iesirea Monei Musca din lista cu primii zece politicieni este explicabila, dat fiind ca, dupa scandalul de anul trecut referitor la colaborarea sa cu Securitatea, certificata si de CNSAS, ea si-a anuntat retragerea din viata politica. Mona Musca a fost unul dintre marii castigatori ai editiei 2005, primind atunci doua trofee „10 pentru Romania”: Cel mai bun ministru si Cel mai bun parlamentar.
Cozmin Gusa, castigator al editiei 2005 la categoria Cel mai bun tanar politician, si-a pastrat, in schimb, vizibilitatea, chiar daca PIN, partidul pe care il conduce, nu a crescut semnificativ in sondaje.
Romanii vor politicieni profesionisti
O schimbare importanta se remarca totusi in ceea ce priveste criteriile pe care romanii chestionati in cercetarea sociologica considera ca trebuie sa le indeplineasca un bun politician. In 2005 si 2006, ele erau mai degraba referitoare la moralitatea omului politic: „este cinstit/nu este corupt”, „face ceea ce promite” si „pune interesele oamenilor inaintea intereselor proprii”. Anul acesta, doar primul criteriu ramane valabil, fiind indicat de subiecti in proportie de 65%.
Urmatoarele doua criterii se refera, in premiera, la performantele si profesionalismul omului politic: „cunoaste si apara interesele populatiei (29%)”, „este bine pregatit, competent” - (13%).
CRITERII 2005 SI 2006
1. Este cinstit/nu este corupt 2. Face ceea ce promite 3. Pune interesele oamenilor inaintea intereselor proprii
CRITERII 2007
1. Este cinstit, nu este corupt 2. Cunoaste si apara interesele populatiei 3. Bine pregatit, competent