Codul Fiscal şi TVA, la schimb pentru legea ANI: ''jocuri pe nervii economiei''. TVA rămâne la 24%

Codul Fiscal şi TVA, la schimb pentru legea ANI: ''jocuri pe nervii economiei''. TVA rămâne la 24%

Oamenii de afaceri au ajuns să nu se mai plângă de nivelul fiscalităţii, ci de mult prea desele modificări ale Codului Fiscal, care le dau peste cap toate planurile şi acuză politicienii că se joacă cu economia, afectată serios de criză.

Surse politice au declarat pentru evz.ro că PNL condiţionează trecerea legii ANI de modificarea Codului Fiscal, respectiv revenirea la o cotă de 19% la TVA şi de plafonarea TVA la construcţii la 5% şi la 9% pentru alimente. Însă, la votul final, plenul Senatului a aprobat OUG 58/2010, astfel că nivelul TVA va rămâne la 24%.

Ultimele schimbări în domeniul fiscal au fost operate în luna iulie. În acest context, oamenii de afaceri nu mai pot decât să spere că jocurile politice nu vor avea efecte dezastruoase asupra economiei.

''Codul Fiscal a ajuns un fel de hârtie igienică'', ne-a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, care a adăugat că eventualele modificări ale fiscalităţi cerute de PNL nu sunt altceva decât ''jocuri politice pe nervii economiei româneşti. Parlamentarii ar trebui să vadă ce se întâmplă cu legea responsabilităţii fiscale, care ar fi obligat Guvernul să prezinte o proiecţie bugetară pe trei ani pe 30 mai 2010. Astfel, eram siguri că în acest interval fiscalitatea nu ar fi fost schimbată. Aşa, am fi avut şi noi o perioadă de stabilitate''.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanţii PDL susţin că reducerea TVA nu este o măsură sustenabilă în prezent. Şi în timpul guvernării Tăriceanu s-a propus micşorarea TVA la alimente la 5-9%, însă măsura nu a fost aprobată.

Cristian Pîrvan spune că, în prezent, oamenii de afaceri nu se mai tem la fel de mult de nivelul fiscalităţii pe cât de mult se tem de desele modificări.

“S-au făcut studii şi în Franţa şi în alte state, unde i-au întrebat pe directorii de multinaţionale care sunt problemele cu care se confruntă şi ei au arătat că cea mai mare problemă o reprezintă predictibilitatea, necesară pentru a-ţi face un plan. Nivelul fiscalităţii este important, însă instabilitatea este îngrozitoare”, apreciază secretarul AOAR.

Întrebat ce se va întâmpla dacă propunerile PNL vor fi adoptate de Senat, iar Guvernul nu va mai avea suficienţi bani la buget, Cristian Pârvan a arătat că, din moment ce pensiile şi salariile din sistemul de stat trebuie plătite, cel mai simplu este să tai din investiţii.

TVA de 5% la construcţii

Reducerea TVA la 5% la construcţii nu va avea un impact semnificativ asupra pieţei imobiliare, consider analistul Radu Zilişteanu.

''Cota de TVA de 5% la construcţii s-a dorit a fi o măsură socială, deoarece ar fi trebuit să stimuleze construcţiile noi. Putând cere preţuri mai mici, dezvoltatorii au primit astfel un ajutor la vânzarea imobilelor. Însă, nu a fost un ajutor semnificativ, pentru că majoritatea covârşitoare a tranzacţiilor se face cu imobile vechi'', a explicat pentru evz.ro Radu Zilişteanu.

În plus, dezvoltatorii care vor dori rambursarea de TVA vor avea de umblat, deoarece sistemul nu funcţionează, a mai adăugat analistul