Una dintre legendele Hollywoodului, actorul american Charlton Heston, cunoscut pentru roluri magistrale ca Moise, Ben-Hur sau Michelangelo, a încetat din viaţă în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 84 de ani. Heston, care în ultimii ani de viaţă s-a luptat cu maladia Alzheimer, a murit în locuinţa sa din Beverly Hills, avându-i alături pe soţia sa, Lydia (cu care a fost căsătorit timp de 64 de ani), şi pe copiii săi, Fraser şi Holly.

Moartea sa „nu reprezintă numai pierderea unui mare actor şi a unui om de mare valoare, ci şi sfârşitul unei epoci“, a declarat Michael Levine, care a fost multă vreme purtătorul de cuvânt al lui Heston. „Niciun alt om nu a dăruit mai mult familiei, profesiei şi ţării sale. Cu propriile sale cuvinte, am putea spune: «Am avut o viaţă minunată! Am trăit cât doi oameni!»“, se arată în comunicatul de presă remis de familia actorului.

Roluri celebre în 60 de ani de carieră

Charlton Heston, care a jucat în peste 100 de filme de-a lungul celor 60 de ani de carieră, a rămas celebru pentru rolurile sale din fresce epice, precum „Ben-Hur“, „Cidul“, „Cele zece porunci“ sau „Michelangelo“. Pentru personajele pe care le-a interpretat, l-au „recomandat“ şi fizicul său impunător, şi vocea puternică, iar actorul însuşi spunea în repetate rânduri: „Figura mea aparţine unui alt secol“.

Unii critici de film şi cinefili consideră că cel mai mare rol al actorului a fost Moise, însă părerile sunt împărţite, iar alţii cred că prinţul evreu Iuda Ben-Hur este personajul pe care Heston l-a întruchipat cel mai bine. De altfel, pentru această interpretare, actorul a primit Oscarul în 1959.

Heston nu a fost primul star ofertat pentru rolul Ben-Hur, ci a ajuns protagonistul peliculei abia după ce Marlon Brando, Burt Lancaster şi Rock Hudson au declinat oferta, iar acest film l-a transformat într-unul dintre cei mai bine plătiţi actori de la Hollywood. A fost ales de şase ori preşedinte al Sindicatului Actorilor de la Hollywood (SAG), după care a trecut la conducerea Institutului American de Film.

Un activist politic controversat

Charlton Heston nu a fost doar unul dintre cei mai cunoscuţi actori americani, ci şi un activist politic şi un apărător al drepturilor civile. Cunoscut pentru ideile sale conservatoare, mai ales împotriva avortului, actorul a deţinut, în perioada 1998-2003, şi funcţia de preşedinte al National Rifle Association (Asociaţia Naţională a Armelor de foc), fiind unul dintre apărătorii controversatului drept de deţinere a armelor de foc de către persoanele private din SUA.

Deşi a fost decorat în 2003 de către preşedintele Bush, cu Medalia prezidenţială pentru libertate, Charlton Heston a fost un personaj controversat, mai ales în perioada în care a deţinut funcţia de preşedinte al National Rifle Association. În 2002, imaginea sa a fost afectată de apariţia în documentarul lui Michael Moore, „Bowling For Columbine“, un film despre problema armelor de foc în SUA, violenţă şi crime.