Ca într-un documentar, descria rănile, locurile din jur, se foia prin nisipul udat și înghețat. În întunericul iernii se auzeau doar valurile, vocea bărbatului, iar lumina telefonului era singura care-i sfâșia carnea neagră. Apoi au venit zorii. Bărbatul a plecat. Și femeia a murit.

Scurtă introducere

Povestea uciderii frumoasei Sofie Muyelle, pe o plajă din Flandra, în ianuarie 2017, are toate ingredientele unui thriller modern, iar „scenariul” e departe de a fi epuizat. Chiar în timp ce dumneavostră citiți aceste rânduri, autoritățile flamande se pregătesc de o reconstituire la fața locului, programată pentru această toamnă. Au toate detaliile, dar le lipsește sfârșitul evenimentelor de pe plajă. Deși a trecut un an și jumătate de la inexplicabila moarte a femeii, abia în această vară s-au stabilit noi acuzații pentru presupusul criminal. E vorba de un român, Alexandru Caliniuc, în vârstă de 24 de ani. Ba chiar a fost nevoie de un proces, judecat de urgență, în miezul acestei veri, la Curtea de Apel Suceava, fără a fi citată nicio parte. De ce se tem belgienii? Românul ar putea fi achitat pentru acuzația de crimă! Exact când se împlinește un an de la arestarea sa și trimiterea sub escortă în Flandra.

Până la urmă, răsturnările de situație, cotrobăirea până la indecență în natura umană fac din poveștile polițiste reginele audienței și, fără modestie o spun, tot ele îi fac pe ziariștii încrâncenați de politică, pe cei serioși care se ocupă de economic ori pe cei care vânează mondenitățile să se plece uneori smeriți în fața faptului divers.

Să începem povestea din 22 ianuarie 2017 și să o aducem până azi, în august 2018.

 

Iarna la mare

Pe 22 ianuarie 2017, la ora 4.47, Sofie și prietenul ei au ajuns la un cazinou din Kokke-Heist.

Poate că numele localității vă este cunoscut din pliantele care vă îmbie să vă petreceți vacanțele pe coasta Mării Nordului, dar iarna nu vă îmbie la nimic aici, locul devine banalul înghețat al localnicilor.

Cei doi au mers la bar, dar fata nu a stat mult. La 5.03, o cameră de supraveghere stradală o surprinde în afară. Apoi a dispărut complet. Prietenul a alertat poliția, așa că au început căutările.

La ora 11.00, i-au găsit sacoul pe plajă. Știau deja ce caută, o femeie cu un sacou negru, o bluză albă, fustă neagră, ciorapi negri și cizme maron. Avea un șirag de perle și un ceas de argint, dar, o oră mai târziu, la 12.00, când trupul i-a fost găsit sub o terasă de plajă, s-a văzut că omul care a omorât-o nu căutase să o jefuiască.

Atunci, căutările s-au mutat spre identificarea unui suspect. Prietenul, având martori din bar, avea să fie exclus de pe lista persoanelor suspecte. Soluția putea fi în serverele camerelor de supraveghere.

Omul cu jachetă albastră

 

La ora 7.00, pe camere apare o lumină ca de telefon sau de lanternă în apropierea terasei. O oră mai târziu, un individ e văzut îndepărtându-se de terasa unde avea să fie găsit cadavrul. Același bărbat e văzut apoi cum caută ceva în nisip, lovind cu piciorul. Caută vreo 12 minute, după care dispare. Reapare, după ora 10.30. La 11.25, când poliția deja împânzise locul, individul „petrece” un sfert de oră, lovind nisipul cu picioarele și vorbind singur. În fine, la ore bune după descoperirea cadavrului, bărbatul revine pe plajă, părând că dă mai multe telefoane.

Fiică de avocat

Un articol din îmbrăcămintea sa (descrierea și câteva imagini fiind făcute publice de poliția belgiană) îi aduce și porecla din presa locală: „Omul cu jacheta albastră”.

Oficial, acesta e suspectul principal, dar anchetatorii au mers pe mai multe piste. În acea dimineață de duminică, 22 ianuarie, Sofie a ajuns la cazinoul cu bar piano după ce își petrecuse noaptea cu prietenul său, în Kitsch Club, din Knokke. Sofie avea 27 de ani, era fiica unui avocat de renume din Roeselare, Daniel Muylle, și avea un apartament în stațiunea de la Marea Nordului. Prietenul ei, un bărbat în vârstă de 31 de ani, locuia aici cu ea de aproximativ patru săptămâni. Prietenul a fost interogat îndelung înainte de a fi eliberat.

Timp de două luni, belgienii nu au avut niciun indiciu asupra vreunui suspect. Pe sacoul femeii au fost găsite urme de spermă, dar profilul ADN al suspectului nu era în baza de date.

Abia în vară vine lovitura. Pe 20 iunie 2017, Curții de Apel Suceava i se cere confirmarea unui mandat de arestare european pe numele lui Alexandru Caliniuc, din Salcea, județul Suceava. Mandatul fusese emis de Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Vest, sub acuzația de omor. În iulie, Curtea permite transferul către autoritățile belgiene. În mod normal, rolul instanței românești trebuia să se fi încheiat, dar nu va fi așa. De asemenea, alte două amănunte din decizia de vara trecută sunt importante: că instanța a dispus ca Alexandru Caliniuc să-și execute pedeapsa în țară, dacă va fi găsit vinovat, și că acuzatul a fost de acord cu predarea către belgieni cu condiția de a fi judecat doar pentru infracțiunea de care e acuzat la acel moment.

Am vorbit cu avocatul care l-a reprezentat atunci și își amintește de Caliniuc ca de un tânăr suplu, preocupat cu adevărat să ajungă în Flandra „pentru a-și rezolva problema”. Evident că sunt multe întrebări – cum ar fi: de ce nu s-a predat? – dar atunci timpul a fost scurt, două săptămâni până la expedierea sa peste graniță, și, normal, nu s-a făcut nicio audiere de fond în țara noastră.

 

În fiecare vară la Suceava

Unul dintre experții în medicină legală a formulat deja concluzia că nu se poate spune clar dacă Sofie a murit sufocată (agresiune directă) și astfel apare un dubiu asupra acuzației de omor. Din acest motiv, ei s-au hotărât să deschidă UN NOU DOSAR pe numele suceveanului, de data aceasta acuzațiile fiind de viol și tortură, urmate de moartea victimei, acuzații logice încă de la început. Învinuirea e formulată în martie 2018. Apoi a apărut teama că Alexandru Caliniuc va fi eliberat. Pe 4 iulie 2018 se emite un nou mandat de arestare european, pentru noile acuzații.

 

Nu are cine contesta decizia

Rămânea, însă, problema avizului de la o instanță românească. Pe 6 iulie, Curtea de Apel Suceava, fără a cita părțile, admite cererea belgienilor: „Admite cererea formulată de Tribunalul de Primă Instanţă din Flandra de Vest, Departamentul Bruges – Belgia. Autorizează urmărirea penală a persoanei solicitate Caliniuc Alexandru, în prezent arestat preventiv în Belgia, pentru încă o infracţiune, descrisă şi încadrată juridic în mandatul european de arestare suplimentar emis de Tribunalul de Primă Instanţă din Flandra de Vest, Departamentul Bruges – Belgia la data de 04 iulie 2018 – referinţa dosarului 2017/015. În temeiul art. 97 al. 2 din Legea nr. 302/2004, dispune ca, în cazul în care împotriva sa se va pronunța o pedeapsă privativă de libertate, persoana predată să fie transferată în România, pentru executarea pedepsei”.

Natural, nu are cine contesta decizia, ea fiind comunicată celor din Bruges. Pe 13 iulie se emite UN NOU MANDAT DE ARESTARE, în noul dosar, care se conexează la primul.

Culmea, mandatul din primul dosar este prelungit pe 17 iulie, lucru care dovedește că temerile belgienilor nu erau întemeiate.

Ce rost juridic aveau aceste mișcări? Să ajungem cu povestea în august.

 

Selfie cu o muribundă

 

Odată ajuns în Belgia, Alexandru Caliniuc începe să se apere. E foarte greu, însă, pentru că anchetatorii găsiseră la el acasă faimoasa jachetă albastră și, proba cumplită împotriva sa, în telefonul mobil erau un film și câteva fotografii cu Sofie muribundă.

 

Avea răni, dar trăia

 În fișierul video, Alexandru a filmat-o pe femeie după ce o violase. Așa susține judecătorul de instrucție din Belgia. Sofie avea răni, dar trăia. Se aude vocea lui, descriind rănile de pe corpul ei și apoi el indică un loc unde a găsit-o și spune cum a târât-o sub terasa de pe plajă. De altfel, după ce a trecut iarna, pe 3 februarie 2017, poliția a găsit pe plajă pete de sânge – dovedit a fi al victimei – la 100 de metri de terasă. Probabil aici a fost locul agresiunii. Fotografiile erau selfie-uri ale sale cu victima muribundă!

Întrebat de ce a păstrat aceste probe, Alexandru ar fi spus că acestea erau dovezile lui că nu a omorât-o pe Sofie Muylle.

La acea dată, autopsia preliminară spunea că victima prezenta urme de sufocare, o impresiune pe buze făcută, probabil, prin presarea gurii și nasului cu palma, dar cauza morții era un stop cardiac din cauza frigului sau sufocării. Medicul din Bruges nu a dat un verdict clar. Tocmai acest „sau” i-a determinat pe apărătorii lui Caliniuc să ceară, în martie 2018, o comisie de 10 experți în medicină legală care să stabilească exact cauza morții..

De aici au început să apară problemele pentru acuzare, procuratura din Bruges. Ei îl arestaseră pe Caliniuc pentru omor, dar o omorâse el pe Sofie, printr-o acțiune directă, sau frigul de la Marea Nordului „desăvârșise” treaba?

Policier-ul continuă.

 

30 de ani de închisoare

Între timp, toți cei 10 experți și-au completat rapoartele și ele sunt „în coadă de pește”. Fraze din ele le permit avocaților să afirme că Alexandru Caliniuc nu a ucis-o pe Sofie Muyelle, iar altele le permit instructorilor anchetei să continue și cu acuzația de omor.

Miza noului dosar e mare. Dacă e achitat pentru primele acuzații, Alexandru Caliniuc pleacă liber. Deși a violat o femeie și apoi a abandonat-o, lovită, în ger. În cel de-al doilea dosar, el riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Nu e ca detenția pe viață, pedeapsa belgiană pentru omor, dar e totuși ceva. Așa gândește judecătorul de instrucție care are dosarul. Totuși, dosarul se pare că are unele hibe procedurale peste care se va trece greu. Vedem, thriller-ul nu a ajuns încă la final și avem nemăsurată răbdare pentru a urmări astfel de povești.

 

Povestea identificării

 

Înainte de a închide „episodul” de astăzi din acest dosar trebuie spusă povestea identificării lui Caliniuc. Ea e inedită pentru presa din țara noastră. După ce a obținut imaginile cu bărbatul în jacheta albastră, poliția flamandă a făcut o adevărată campanie de presă în speranța identificării suspectului.

Inexplicabil, a durat destul de mult până au apărut informațiile. Ele au venit de la un polițist de proximitate, un „sectorist”, dacă-i mai țineți minte. Văzând imaginile, i s-a părut că recunoaște un fost „client”. Era un român care venise, cu alți trei prieteni/ conaționali, pentru niște lucrări „la negru” în Knokke. Locuiau toți patru într-o garsonieră închiriată. Când a văzut câți sunt în locuință, proprietarul a chemat poliția. A ieșit tămbălău și cei patru au fost identificați și amprentați.

Polițistul a căutat atunci profilul de Facebook al celui pe care credea că îl recunoaște din filmarea dată pe toate televiziunile belgiene. Așa a văzut pe profilul lui Alexandru Caliniuc fotografii cu celebra jachetă. Unele postate chiar și după ce începuse campania în media pentru identificare! Sfida sau era inconștient? Caliniuc a mai stat luni bune în Knokke după agresiunea asupra femeii, ba chiar și-a fotografiat jacheta în baruri și cluburi. Înainte de a se întoarce în Salcea, a mai trecut prin câteva mari orașe europene.

Chiar și după această identificare, belgienii au vrut să fie siguri. Au cerut românilor să facă un test ADN, pentru a vedea dacă profilul recoltat de la locul crimei coincide. Când au avut și proba profilului genetic, au cerut arestarea. ADN, jacheta albastră, filmul și pozele din telefon… și totuși se joacă la achitare în cea mai gravă dintre acuze! Procedura penală joacă multora feste.