Evenimentul Zilei > International > Mitropolia de Fthiotida pune la dispoziţie bisericile pentru a servi ca săli de clasă şi alte clădiri ca centre de vaccinare
Mitropolia de Fthiotida pune la dispoziţie bisericile pentru a servi ca săli de clasă şi alte clădiri ca centre de vaccinare

Mitropolia de Fthiotida pune la dispoziţie bisericile pentru a servi ca săli de clasă şi alte clădiri ca centre de vaccinare

Mitropolia din Fhiotida poate servi ca centru de vaccinare sau sală de clasă, a anunțat Mitropolitul Simeon.

Mitropolitul Simeon a exprimat în predica de duminică intenția Mitropoliei de Fthiotida de a pune la dispoziţia statului grec clădirile sale pentru funcționarea unor centre de vaccinare, dacă legea permite.

Mitropolitul a declarat că oferă cele 89 de centre spirituale ale Mitropoliei, dar şi amfiteatre şi clădiri sociale, sau chiar şi bisericile pentru a fi utilizate ca centre de vaccinare sau ca săli de clasă.

„Suntem aici pentru a ajuta şi pentru a fi alături, şi nu pentru a crea probleme”, a subliniat Mitropolitul (făcând referire la disputa iscată între guvernul grec şi Biserica Ortodoxă Greacă din cauza impunerii unui nou lockdown general în Grecia, fapt care nu a permis participarea credincioşilor în biserici la slujbele de Bobotează n.trad.).

Mitropolia de Fthiotida pune la dispoziţie bisericile pentru a servi ca săli de clasă

Referitor la dezbaterea legată de redeschiderea şcolilor în Grecia în condiţii de siguranţă sanitară, mitropolitul a făcut următoarea propunere: „Urmăresc şi văd că există o îngrijorare şi o nelinişte cu privire la modul în care vor funcţiona şcolile în condiţii de siguranţă sanitară. Cum vor participa elevii, în ce mod, la ce oră vor veni, despre lipsa de săli de clasă şi altele.

De altfel şi toată zarva iscată în jurul Bobotezei se presupune că a avut loc tot pentru deschiderea şcolilor (guvernul grec a motivat noul lockdown, inclusiv închiderea bisericilor, prin nevoia reducerii ratei de infectare pentru a putea fi redeschise şcolile n.trad.). Aş vrea, aşadar, de la acest amvon să pun la dispoziţia d-voastră miile de metri pătraţi ale catedralelor şi bisericilor Mitropoliei noastre.

Uitaţi-vă la Catedrala noastră: confortabil, cu distanţe de 2 metri, locurile sunt gata, se pot transforma în sală de clasă, să vină şi 50 de copii sau mai mulţi, microfoane există, proiectoare le vom pune, le vom pune la dispoziţie şi bănci individuale pentru fiecare copil, multe uşi, ventilaţie din belşug, spaţiu înalt, distanţă.

Bisericile sunt la dispoziția Statului

Suntem la dispoziţia d-voastră. Toate bisericile. Nici nu este ceva nou în istorie.

Nu vă uitaţi că unii au memorie scurtă şi nu-şi amintesc istoria, s-a făcut acest lucru şi sub ocupaţie (ocupaţia nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial n.trad.), există documente şi arhive în acest sens. /…/ Sunt la dispoziţia dvs bisericile, Amfiteatrul Mitropoliei, are capacitate de 375 de locuri, pot încăpea şi două-trei clase, câte consideră adecvate specialiştii din sănătate.

Avem proiectoare, microfoane, internet, Wifi, High-speed, la dispoziţia dvs şi pentru că ar putea exista teama ca nu cumva să facem prozelitism sau propagandă în rândul copiilor puteţi trimite şi câte un inspector să fie prezent în fiecare biserică din partea statului sau din partea unui observator al drepturilor omului, să urmărească să nu cumva să facem propagandă asupra copiilor. Voi accepta cu plăcere, din toată inima. 

Vom pregăti şi masa pentru copii, o vor pregăti doamnele cu iubire. Ambalată, conform protocoalelor în vigoare pentru coronavirus, fiţi fără grijă, şi de asemenea măşti gratis pentru toţi copiii. Măşti de copii, nu cagule, măşti de copii pentru chipurile copiilor noştri, şi dezinfectant pentru fiecare copil pe care le va oferi Mitropolia noastră, Biserica noastră. Gândiţi-vă aşadar, aleşii mei şi iubiţii mei domni, dacă este permis, dacă o permit legile, birocraţia, sistemul instituţional, statul organizaţional şi aşa mai departe, vă stăm la dispoziţie”.

Ce propunere a făcut Mitropolitul Simeon

În continuare, Mitropolitul Simeon a făcut şi o altă propunere cu privire la valorificarea celor 89 de centre spirituale ale Mitropoliei:

„Punem la dispoziţia dvs, la dispoziţia comunităţii sanitare cele 89 de Centre Spirituale funcţionale ale Mitropoliei noastre, pentru a deveni centre de depistare a virusului, pentru a face teste rapide pentru coronavirus, dar chiar şi, de ce nu, centre de vaccinare dacă există o problemă şi o lipsă de spaţiu, dacă există vreo dificultate în deplasarea din satele noastre a bunicilor şi bunicuţelor noastre ca să vină să se vaccineze la spital şi oriunde în altă parte, vă stau la dispoziţie 89 de clădiri în tot judeţul, la dispoziţia comunităţii sanitare, a statului.

Gândiţi-vă, aşadar, suntem aici ca să vă ajutăm şi să fim alături, nu pentru a crea vreo problemă, asta am făcut din prima zi şi asta vom face până în ultima zi. Valorificaţi Biserica! Suntem la dispoziţia dvs”. 

La sfârşit, Mitropolitul Simeon a subliniat:

„Încă din prima zi de când a început această pandemie, din prima clipă am subliniat în orice mod şi printr-o circulară trimisă preoţilor noştri, dar şi prin comunicate publice şi în modul cel mai simplu cu putinţă pentru a fi înţeles că lucrurile nu sunt o glumă, coronavirusul şi pandemia nu sunt un joc. Deja 40 de oameni şi-au pierdut viaţa numai în judeţul Fthiotida. /…/De aceea vă atrag atenţia tuturor, înainte de toate nouă clericilor, dar şi tuturor fără excepţie. În loc să ne uităm cum să fentăm măsurile pentru a face pe deştepţii, fiţi serioşi şi cu chibzuinţă şi cu seriozitate vom trece şi prin această greutate”. 

Traducerea: Carolina Ciulu/cciulu/fmatei

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.