Evenimentul Zilei > Actualitate > Mitrea, folosit de Ponta împotriva lui Vanghelie: Nu-i poate lua şefia, îi ia atribuţiile de campanie peste Bucureşti
Mitrea, folosit de Ponta împotriva lui Vanghelie: Nu-i poate lua şefia, îi ia atribuţiile de campanie peste Bucureşti

Mitrea, folosit de Ponta împotriva lui Vanghelie: Nu-i poate lua şefia, îi ia atribuţiile de campanie peste Bucureşti

Liderul PSD, Victor Ponta s-a resemnat cu gândul negăsirii unui rival capabil să-i sufle lui Marian Vanghelie şefia PSD Bucureşti în cadrul unor alegeri interne. Dan Şova şi Eugen Bejinariu, cele două nume testate la nivelul social-democraţilor nu au iscat decât zâmbete ironice în partid. În aceste condiţii, Ponta a decis să amâne problema alegerilor în această filial[ şi să-l lovească pe Vanghelie acolo unde îl doare: la atribuţiile sale organizatorice. Pentru a se asigura că Vanghelie nu va juca la două capete în timpul campaniei pentru Sorin Oprescu, liderul PSD a propus, iar BPN-ul partidului a votat mandatarea senatorului Miron Mitrea, fost lider PSD Bucureşti şi rival al primarului de la 5, cu coordonarea campaniei electorale pentru alegerile locale din Bucureşti.

Potrivit unor surse social-democrate, numirea lui Mitrea face parte din planul lui Ponta de neutralizare a oricăror tendinţe centrifuge ale lui Marian Vanghelie în timpul campaniei pentru locale. Chiar dacă l-a dat jos pe liderul PSD Bucureşti, Ponta este conştient că influenţa acestuia la nivelul organizaţiei de Bucureşti va fi hotărâtoare pentru rezultatele partidului la viitoarele alegeri, ca şi pentru destinul politic al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, pe care USL a decis să-l susţină în mod oficial luni.
Reactivat cu interes
Cum varianta găsirii unui contracandidat pentru şefia PSD Bucureşti nu s-a dovedit deloc fericită, toate numele testate picând proba popularităţii în interiorul organizaţiei, Ponta a trecut la planul doi: golirea de conţinut şi atribuţii a funcţiei de preşedinte al PSD Bucureşti şi plantarea pe lângă Vanghelie a unui cerber care să-l supravegheze şi să-i stânjenească acestuia acţiunile.
Soluţia la îndemână pentru acest rol s-a dovedit a fi senatorul Miron Mitrea, fost şef al organizaţiei, cel care are o grămadă de poliţe de plătit lui Vanghelie pentru debarcarea sa din funcţie în 2004. Cunoscut ca unul din profesioniştii PSD în materie de campanii electrorale, Mitrea nu s-ar afla la prima misiune de acest gen: în 2008 el a fost folosit de fostul lider PSD, Mircea Geoană, pentru campaniile la primăria Capitalei şi pentru alegerile parlamentare, după care a fost trecut din nou pe linie moartă, fiind considerat un risc pentru fosta conducere.
"De luni bune se autopromovează în partid ca o soluţie bună pentru şefia filialei de Bucureşti. Poate să doveadească asta acum, dovedind că este încă un bun organizator", au declarat pentru Evz, surse social-democrate.

Întrebat ce a stat la baza deciziei de a-l numi pe Mitrea şeful de campanie al primarului Sorin Oprescu, liderul social-democraţilor, Victor Ponta a pus totul pe seama experienţei acestuia."Nu este pentru Sorin Oprescu (n.r. coordonatorul campaniei). Este coordonatorul campaniei pe Bucureşti a PSD. În mod sigur va lucra în primul şi în primul rând cu candidatul USL, Sorin Oprescu. Oprescu este foarte mulţumit să aibă un om cu atâta experienţă politică şi experienţă de campanie care să coordoneze. Va fi o campanie dificilă în Bucureşti şi este foarte important să ai oameni experimentaţi, oameni care ştiu ce înseamnă şi politica şi campania iar Miron Mitrea ştie bine acest lucru. Chiar foarte bine””, a explicat Ponta.
Oprescu, ultimul cuvânt pe staff-ul de campanie PSD
Conform surselor citate, numirea lui Mitrea ca şef de campanie electorală peste Bucureşti ar constitui numai un alt pas în direcţia subminării influenţei lui Vanghelie în organizaţia de Bucureşti. La acest lucru au contribuit şi presiunile primarului Sorin Oprescu care, în timpul negocierilor cu co-preşedinţii USL, a condiţionat parteneriatul cu această alianţă şi de trecerea pe linie moartă a lui Vanghelie, cunoscut contestatar a ideii susţinerii actualului edil pentru un nou mandat, ne-au mai precizat susrsele citate. Conform acestor surse, Oprescu şi-a exprimat temerile sale privind buna credinţă a lui Vanghelie în timpul viitoarei campanii electorale, dând ca exemplu şi campania mediatică orchestrată de OTV împotriva sa, în spatele căreia bănuieşte că s-ar afla primarul de la 5.
De altfel, Ponta a luat măsuri pentru a tăia ghearele lui Vanghelie. Deja, o serie de nume apropiate primarului de la 5, pe care acesta vroia să le impună pe lista cu candidaţi la locurile de consilieri generali au fost trecute pe index de Ponta, în timp ce unor social-democraţicu vise de primari de sector precum senatorul Gabriel Mutu, li s-a sugerat să-şi schimbe steagul dacă vor ca obiectivele lor să devină realitate. În caz contrar, partidul pooate găsi alţi candidaţi, precum fostul primar Dan Darabont sau consilierul general Bogdan Mihăilescu.
Soluţia coordonării oamenilor lui Vanghelie, mai bună decât cea a debarcării lor
Ponta a mai executat pe ocolite şi pe unii lideri de filiale de sector, consideraţi prea legaţi de Vanghelie. Pentru a nu isca un scandal intern cu consecinţe negative pentru randamentul electoral al organizaţiei, Ponta a preferat să nu-i schimbe pe aceştia, cum se vehicula, de exemplu, că s-ar gândi în cazul preşedintelui sectorului 1, Dan Tudorache. Plantarea unor coordonatori peste aceste sectoare s-a dovedit mai comodă.
Cu excepţia Rodicăi Nassar la sectorul 2, apropiată cauzei lui Ponta, şi a lui Vanghelie la 5, ceilalţi lideri de filiale au primit coordonatori pe capul lor: Tudorache va da socoteală lui Titu Corlăţean pentru sectorul 1, Mărăşescu Nicolae lui Robert Negoiţă la 3, Vasile Mihalache Corinei Creţu la sectorul 4, iar la nivelul sectorului 6, Ecaterina Andronescu a fost mandatată să se ocupe de treburile organizaţiei conduse de Iuliana Stratulat.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: