Mitrea, candidatul PSD la Capitală

Mitrea, candidatul PSD la Capitală

Liderii PSD au stabilit, astăzi, în cadrul unei reuniuni restrânse, că Miron Mitrea va fi candidatul partidului la Primăria Capitalei, anunţul oficial urmând a fi făcut la sfârşitul acestei săptămâni. Surse din cadrul partidului ne-au declarat că în cadrul acestei întâlniri, Miron Mitrea s-a oferit să candideze la Primăria Bucureşti, iar Marian Vanghelie, prezent şi el la discuţie, a acceptat. Chiar şi liderul PSD, Mircea Geoană, cel care l-a nominalizat prima oară pe Vanghelie ca viitor candidat la Capitală a fost de acord cu propunerea lui Mitrea.

"Miron Mitrea este în mod sigur candidatul PSD la Primăria Bucureştiului. El este cert", ne-au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, anunţul oficial al candidaturii lui Mitrea urmează să fie făcut joi sau vineri, după o şedinţă a CEx Bucureşti, care va avea loc înaintea Comitetului Executiv Naţional, programat pentru vineri.

Sursele citate au mai arătat că, pentru primăriile de sector singurele nume certe sunt Marian Vanghelie pentru Sectorul 5 şi Neculai Onţanu, la Sectorul 2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, Vanghelie ia încă în calcul ideea de a candida pe lista de consilieri generali, în ideea promovării în campania electorală a unui mesaj centrat pe tandemul Mitrea primar - Vanghelie viceprimar sau chiar aceea de a candida pentru un mandat de senator.

Pe de altă parte, potrivit aceloraşi surse, desemnarea unor candidaţi pentru primăriile de sector este încă în discuţie, în condiţiile în care propunerea avansată de Miron Mitrea şi liderul partidului, Mircea Geoană, ca unii membri din BPN să îşi asume candidatura a fost refuzată de cei vizaţi.

Întrebat dacă este adevărată această informaţie, Marian Vanghelie a declarat doar că anunţul legat de candidatul PSD la Capitală va fi făcut după Comitetul Executiv Naţional.

Miron Mitrea, „planul B“ al lui Marian Vanghelie

Marian Vanghelie a avut un „plan B“ pentru situaţia în care candidatura sa era refuzată: să-l propună pe Miron Mitrea pentru Primăria Capitalei. Acest scenariu a fost discutat de liderii organizaţiei Bucureşti cu Miron Mitrea, care şi-a arătat disponibilitatea de a candida. Ideea a fost acceptată şi de preşedintele PSD, Mircea Geoană. Acesta a precizat însă că, la nivelul conducerii partidului, varianta Mitrea nu a fost dezbătută.

„Miron Mitrea este directorul de campanie. Până în acest moment există o singură nominalizare făcută de organizaţia de Bucureşti“, a declarat Geoană. Într-adevăr, pentru cei mai mulţi dintre liderii PSD, varianta Mitrea a fost o surpriză, pentru că avuseseră semnale că acesta nu este încântat de această posibilitate. Ideea nu a apărut din senin. Câţiva dintre social-democraţi o evocaseră recent ca variantă de lucru. A fost abandonată, din cauză că fostul ministru al transporturilor refuzase. În ultimele zile însă Vanghelie a preluat-o şi i-a propus-o lui Mitrea. Scenariu-diversiune

Unii dintre liderii PSD nu iau în serios această varianta de candidatură. Ei consideră că scenariul este o diversiune lansată cu scopul de a abate atenţia de la candidatura lui Vanghelie. Cu alte cuvinte, numele şefului de campanie al PSD a fost scos special pentru a-i intimida pe concurenţii şi adversarii lui Vanghelie, Sorin Oprescu şi Cristian Diaconescu, respectiv Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

Argumentul celor care susţin că este vorba de o diversiune este acela că, în mod special, data pentru validarea candidaţilor a fost stabilită cu doar două zile înainte de lansarea oficială programată pentru 16 aprilie. Argumentul susţinătorilor lui Vanghelie în şedinţa Comitetului Executiv (CEx), forul care validează candidaturile, ar putea fi acela că este prea târziu să mai fie respins. Dacă în zilele premergătoare şedinţei CEx sunt semnale că liderii judeţeni vor vota contra lui Vanghelie, acesta va apela la planul B: va renunţa la candidatură şi-l va propune pe Mitrea. Iliescu despre Vanghelie: „Prostia nu se comentează“

Şi ieri, la şedinţa Biroului Permanent al PSD, Marian Vanghelie a venit iritat. Primarul sectorului 5 era supă- rat că Ion Iliescu încearcă să-i blocheze candidatura şi l-a acuzat că face „jocuri de culise“.

„Nu acceptăm să se facă jocuri de culise nici de Ion Iliescu, nici de alte persoane din partid şi să se dea la impuse. Pe mine mă interesează vocea majorităţii din acest partid şi, de principiu, mă bat să nu se mai întâmple aceste lucruri nici la mine în organizaţie, nici în altă parte“, a declarat Vanghelie. Replica lui Iliescu după şedinţă a fost una scurtă şi nervoasă: „Nu comentez. Prostia nu se comentează“. Contracandidaţii săi sunt: Vasile Blaga, a cărei candidatură a fost lansată astăzi în Parcul "Titanii" Ludovic Orban Cozmin Guşă Codrin Ştefănescu Aurelian Pavelescu

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15:40