MITITELU: Moştenirea fratelui

MITITELU: Moştenirea fratelui

MITITELU: "Cu ce porneşte la drum Raul Castro, fratele mai mic (76 de ani) care îi succede lui Fidel în Cuba?"

Cu ce porneşte la drum Raul Castro, fratele mai mic (76 de ani) care îi succede lui Fidel în Cuba? Ca şef al aparatului represiv - internele şi armata (mai puternică decât partidul) -, Raul dispune de pârghii. E considerat a fi mai puţin dogmatic, deşi e comunist cu state mai vechi decât Fidel, care s-a convertit ca să obţină sprijinul Moscovei. A contribuit la moştenirea pe care o preia. După 49 de ani de castrism, Cuba este o ţară sărăcită, vlăguită de represiune, în care disidenţii sfârşesc în închisoare, iar statul controlează totul prin intermediul comitetelor de stradă sau de bloc. O ţară care rămâne izolată de embargoul impus de SUA din vremea Războiului Rece.

Fidel Castro a fost inamicul nr. 1 al Americii. A riscat declanşarea unui război atomic şi ştergerea ţării sale de pe hartă, încurajând instalarea de rachete sovietice pe teritoriul ei. CIA a încercat să-l debarce sau să-l asasineze. În paralel, administraţia americană a impus un embargou comercial şi diplomatic. E în vigoare şi azi, cu toate că Moscova a lăsat de mult Cuba din braţe.

Deşi Cuba nu are petrol, nici poziţie strategică, nu a reuşit să exporte „revoluţia“ în America Latină şi nu mai reprezintă o ameninţare, ca în vremea când trimitea militari şi securişti în ţările africane, SUA menţin izolarea. Criticii spun că embargoul ar fi contraproductiv: a prelungit aura lui Castro de „victimă a imperialismului“ şi a alimentat naţionalismul cubanez, util dictatorului. Astfel, Fidel Castro, care a decis că socialismul cubanez este „irevocabil“, intră în istorie nu ca apărător al utopiei, ci al suveranităţii.

Dar în ce condiţii? Salariul mediu este de 30 de dolari. Cuba n-ar supravieţui fără subvenţiile preşedintelelui Venezuelei, Hugo Chavez. În schimbul celor 20.000 de medici şi instructori trimişi de Cuba, Venezuela livrează petrol. Cubanezii fugiţi în Florida trimit bani acasă; iar SUA, alimente scutite de embargo, fără de care cubanezii ar muri de foame. Istoria Americii Latine e plină de dictatori, mult mai puţin mediatizaţi decât Fidel Castro. Nici unul, însă, nu şi-a lăsat ţara mai săracă şi obidită decât el.

Ne puteți urmări și pe Google News