Evenimentul Zilei > EVZ Special > Misterul votului din diaspora. Ion Cristoiu și Dan Andronic explică surpriza prezidențialelor
Misterul votului din diaspora. Ion Cristoiu și Dan Andronic explică surpriza prezidențialelor

Misterul votului din diaspora. Ion Cristoiu și Dan Andronic explică surpriza prezidențialelor

În România ultimilor ani s-a produs o mutație socială majoră, care a schimbat fundamental comportamentul electoral, iar PSD nu s-a adaptat, consideră jurnalistul Dan Andronic.

„Până acum nu ni s-a explicat de ce la acest al doilea tur vin mai mulți din diaspora”, a declarat Ion Cristoiu, la Antena 3.

„Am urmărit, nu știu de ce vin, dar apropo și de pozele ceaușiste potrivit cărora votul este o sărbătoare, teza în comunism era că oamenii vin la vot ca la o sărbătoare”, a adăugat editorialistul EvZ.

Problema nu este că vin mai mulți sau mai puțini, problema este că diaspora face parte dintr-o strategie electorală. În strategia electorală un candidat s-a gândit că o prezență mică nu îi dă legitimitate. Este folosită diaspora pentru a crea un fel de entuziasm. Teoretic, la patru milioane, și un milion sunt puțini. Dar diaspora este privită idilic, idealizată”, a mai explicat Ion Cristoiu.

Mutația socială ce schimbă fața alegerilor

Dan Andronic, pe de altă parte, a explicat că dacă ne uităm la prezența la vot, se repetă pașii normali. „Se pare că vom avea o prezență mai mare, având în vedere vremea. Acum vin de la vot, a început să se aglomereze. Dar oricare ar fi prezența, rezultatele par clare”, a spus jurnalistul.

E o mutație majoră la nivelul electoratului, cei ce votau în rural s-au mutat în diaspora. Sunt oameni care au plecat din zonele rurale și care, din electorat PSD s-au făcut electorat de dreapta. Veți vedea că voturile vor merge într-o singură parte. PSD nu a știut să administreze această mutație”, a explicat Dan Andronic.

„Cred că e mai mult decât un mesaj-două-trei, cât poți să dai într-o campanie electorală. Aici e un proces de lungă durată. În condițiile în care vorbim de o populație, pentrucă diaspora românească, la 3-4 milioane, e cât populația unei țări mici din Europa, lucrurile ar trebui să fie mult mai bine targetate, nu doar electoral, ci cu o strategie pe termen mediu și lung”, a mai explicat jurnalistul.

„Votul din diaspora transmite un mesaj în țară și e folosit în două sensuri, pentrue exterior și pentru țară”, a mai spus Dan Andronic.