„Până acum nu ni s-a explicat de ce la acest al doilea tur vin mai mulți din diaspora”, a declarat Ion Cristoiu, la Antena 3.

„Am urmărit, nu știu de ce vin, dar apropo și de pozele ceaușiste potrivit cărora votul este o sărbătoare, teza în comunism era că oamenii vin la vot ca la o sărbătoare”, a adăugat editorialistul EvZ.

Problema nu este că vin mai mulți sau mai puțini, problema este că diaspora face parte dintr-o strategie electorală. În strategia electorală un candidat s-a gândit că o prezență mică nu îi dă legitimitate. Este folosită diaspora pentru a crea un fel de entuziasm. Teoretic, la patru milioane, și un milion sunt puțini. Dar diaspora este privită idilic, idealizată”, a mai explicat Ion Cristoiu.

Mutația socială ce schimbă fața alegerilor

Dan Andronic, pe de altă parte, a explicat că dacă ne uităm la prezența la vot, se repetă pașii normali. „Se pare că vom avea o prezență mai mare, având în vedere vremea. Acum vin de la vot, a început să se aglomereze. Dar oricare ar fi prezența, rezultatele par clare”, a spus jurnalistul.

E o mutație majoră la nivelul electoratului, cei ce votau în rural s-au mutat în diaspora. Sunt oameni care au plecat din zonele rurale și care, din electorat PSD s-au făcut electorat de dreapta. Veți vedea că voturile vor merge într-o singură parte. PSD nu a știut să administreze această mutație”, a explicat Dan Andronic.

„Cred că e mai mult decât un mesaj-două-trei, cât poți să dai într-o campanie electorală. Aici e un proces de lungă durată. În condițiile în care vorbim de o populație, pentrucă diaspora românească, la 3-4 milioane, e cât populația unei țări mici din Europa, lucrurile ar trebui să fie mult mai bine targetate, nu doar electoral, ci cu o strategie pe termen mediu și lung”, a mai explicat jurnalistul.

„Votul din diaspora transmite un mesaj în țară și e folosit în două sensuri, pentrue exterior și pentru țară”, a mai spus Dan Andronic.