HAZ DE NECAZ. Un concurs de frumuseţe inedit, rezervat femeilor în vârstă, a fost câştigat de o participantă care a spus că îşi va pune titlul la bătaie dacă va mai trăi un an.
Patru femei cu vârste cuprinse între 63 şi 85 de ani s-au întrecut, sâmbătă, pe scena Că- minului Cultural Berevoieşti, judeţul Argeş, pentru titlul Miss Baba Satului. Concursul, desfă- şurat în cadrul Festivalului Naţional de Umor „Haz de necaz“, aflat la a VI-a ediţie, a fost câştigat de Dorica Prodan, 67 de ani. Cele patru graţii Filofteia Hera (63 de ani), Elena Grigore (85 de ani), Maria Ilinca (70 de ani) şi Dorica Proca (67 de ani) şi-au arătat talentele de gospodine, de dansatoare şi de interprete de muzică populară, apoi au defilat pe scenă în trei ţinute: port popular, haine de oraş şi cămaşă de noapte.
Filofteia Hera, poreclită Tuţa lu’ Târboc, a spus că s-a îmbolnă vit după concursul de anul trecut. „Sper să câştig şi anul ăsta“, a zis ea. Elena Grigore, zisă Cuţeasca, a declarat că s-a înscris în competiţie ca să mai uite de necazuri. „Toată viaţa am muncit la tarniţa de var, de aia arăt aşa de bine“, a explicat ea. Maria Ilica a venit la concurs ca să se simtă bine.
„Să ne mai distrăm şi noi, că suntem la ţară“, a precizat femeia. Dorica Proca, căreia i se zice Tuşi, a câştigat locul 2, anul trecut, dar spune că n-a participat pentru premii: „Am venit de drag“, subliniază femeia. Vrea să doarmă dezvelită şi să fie mângâiată Câştigătoare a fost Dorica Proca, apreciată pentru prezenţa scenică, simţul umorului, şarm şi, spun clevetitorii, pentru faptul că e rudă cu Fănel Proca, primarul comunei. Ca aptitudini, aceasta declară că mulge bine vaca şi ştie la perfecţie cum se usucă fânul. Dorinţa ei cea mare este să doarmă noaptea dezvelită şi să fie mângâiată. Iar pasiunea ei: să poarte fuste mini.
Marea sa neîmplinire este aceea că nu a apucat să vadă Parisul. Nu a mâncat caviar niciodată, dar adoră ciorba de praz. Premiul pe care l-a obţinut: o pereche de chiloţi cu mânecuţe, o pereche de bikini, o lingură de lemn şi o strachină de pământ. „Dacă o să mai trăiesc, o să particip şi la anu’!“, a spus Miss Baba Satului la festivitatea de premiere. ALTE PREMII Ţuică pentru copii Aproape de miezul nopţii, după lungi deliberări, juriul i-a stabilit pe câştigătorii concursului. > „Acritura care drege“ (un imens borcan cu murături). Distincţia i-a revenit grupului de umor al Academiei de Poliţie „AI.I. Cuza“ din Bucureşti. > „Azi un ou, mâine o omletă“ (un coş cu ouă de la găini diferite). Premiul a fost câştigat de grupul de umor al Casei de Cultură Găeşti.
> „Greaţa trece, prunele rămân“ (trei vedre de ţuică). A fost obţinut de un grup de umor din Târgovişte, format din copii de 8-12 ani, de grupul de umor al Colegiului Naţional „Vladimir Streinu“, din Găeşti, şi de grupul de umor din Aninoasa, Dâmboviţa. > „Mare brânză am făcut“. Distincţia a ajuns la un grup de umor din Valea Mare, judeţul Dâmboviţa. > „Marele Premiu, un ţap ispăşitor“ (sau un porc ordinar) nu s-a acordat, juriul rezervându-şi dreptul de a-l consuma împreună cu concurenţii. > Alte premii în natură („Găina tranziţiei“, „Cocoşelul vesel“ şi „Curcanul fără grade“) au primit şi câţiva interpreţi individuali.